Irán chce s Maďarmi vytvoriť malý jadrový reaktor

Irán chce s maďarskými partnermi pracovať na vývoji malého jadrového reaktora, ktorý by sa vyrábal na jeho území a predával najmä zákazníkom v Afrike a v Ázii. Na tlačovej konferencii v Budapešti to vo štvrtok povedal iránsky viceprezident Alí Akbar Saleh, ktorý je zároveň šéfom iránskeho jadrového programu.

19.02.2016 06:55
debata

„Plánujeme naplno využiť všetky komerčné a technické príležitostí, vrátane prevádzkovania mierových jadrových aktivít, ktoré vyplývajú z dohody,“ uviedol Saleh.

Odvolával sa pritom na minuloročnú dohodu, v ktorej sa Teherán po vyjednávaní so svetovými mocnosťami zaviazal k obmedzeniu časti svojich jadrových prevádzok a k dodržiavaniu rady ďalších podmienok. Výmenou boli zrušené medzinárodné sankcie, ktoré boli na Irán uvalené za jeho predchádzajúcu neochotu vyjasniť sporné body jadrového programu. Ten v zahraničí vyvolával obavy, že Iránci sa usilujú o získanie jadrovej zbrane, čo Teherán opakovane popieral.

Saleh spresnil, že pilotný projekt spolupráce Iránu a Maďarska sa bude týkať návrhu reaktora s výkonom 25 megawattov. Ďalším krokom bude reaktor s výkonom až 100 megawattov, ktorého cieľovými trhmi bude Ázia a Afrika.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Irán