Príjmy z turizmu na Slovensku prvýkrat prekročili dve miliardy eur

Minulý rok bol najúspešnejším rokom v cestovnom ruchu v histórii samostatného Slovenska. Predbežné príjmy z aktívneho cestovného ruchu boli 2,13 mld. eur a prvýkrát tak prekročili dvojmiliardovú hranicu.

19.02.2016 13:50
debata (23)

„Na Slovensko si prišlo oddýchnuť v minulom roku vyše 4,3 milióna turistov, čo je absolútny rekord,“ uviedol v piatok minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. Spolu s ním o minuloročných výsledkoch v cestovnom ruchu informoval štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

V medziročnom porovnaní narástol počet turistov na Slovensku o viac ako 16 % a v porovnaní s doteraz rekordným rokom 2008 je nárast turistov 6-percentný. Rekordný bol rovnako aj počet domácich ubytovaných návštevníkov. „V roku 2015 sme mali v ubytovacích zariadeniach na Slovensku 2,6 milióna domácich návštevníkov, čo predstavuje nárast takmer o 13 % v porovnaní s historicky veľmi silným rokom 2008,“ povedal Počiatek.

Ako doplnil Palko, počet prenocovaní sa v minulom roku v porovnaní s rokom 2014 zvýšil o takmer 14 %. Zo všetkých návštevníkov tvorili Slováci 60 %, čo je skoro 8 miliónov prenocovaní. Ako ďalej dodal, štatistický úrad EÚ Eurostat predpokladal, že Slovensko s 11-percentným nárastom prenocovaní za minulý rok obsadí druhú priečku medzi krajinami EÚ. „Skutočnosť je taká, že tento nárast máme nielen 11-percentný, ako predpokladal Eurostat, ale viac ako 13 %, takže uvidíme, aké budú údaje aj za ďalšie krajiny, ale je možné, že aj tento predpoklad Eurostatu prekonáme a je možné, že budeme lídrom EÚ z hľadiska nárastu prenocovaní,“ dodal štátny tajomník.

Počet zahraničných návštevníkov medziročne narástol o 17 %. Najviac turistov chodí na Slovensko z Českej republiky, Poľska a Nemecka. Z menej tradičných krajín navštívilo Slovensko v medziročnom porovnaní dvojnásobne viac ľudí z Číny, o takmer 50 % sa zvýšil počet britských turistov a o 40 % amerických.

Podľa Palka sú príčinami tohto nárastu zvyšovanie kapacít ubytovacích zariadení a zlepšovanie kvality služieb podnikov v cestovnom ruchu. „Prvýkrát sme začali financovať oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu, ktorých je viac ako 40 a v minulom roku sme na tento účel poskytli viac ako štyri milióny eur, čo je o milión viac ako v roku 2014,“ komentoval Palko. Prostredníctvom Slovenskej agentúry pre cestovný ruch investovala súčasná vláda z eurofondov viac ako 200 mil. eur do sektora cestovného ruchu. Avšak rezort dopravy už neposkytuje a nebude poskytovať dotácie pre ubytovacie zariadenia, pretože programové obdobie, v rámci ktorého tieto príspevky poskytovalo, už skončilo a nové programovacie obdobie takéto dotácie neumožňuje.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #turizmus