Volkswagen by sa v USA mohol 'vykúpiť' výrobou elektrických áut

Americká federálna Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) žiada nemeckú automobilku Volkswagen, aby v Spojených štátoch vyrábala elektrické vozidlá, a vynahradila tým obchádzanie emisných testov pri naftových vozidiel. Napísal to v nedeľu nemecký nedeľník Welt am Sonntag.

21.02.2016 19:27
debata (7)

Volkswagen od septembrového prepuknutia škandálu s emisiami rokuje s americkými úradmi, ako aféru vyriešiť.

EPA podľa Welt am Sonntag, ktorý neuviedol zdroje, žiada Volkswagen, aby vyrábal elektromobily vo svojom závode v Chattanooge a aby prispel aj k budovaniu siete dobíjacích staníc. Zo správy nie je jasné, či má ísť o nové modely, alebo o rozšírenie doterajšej ponuky vozidiel s čisto elektrickými alebo hybridnými motormi.

„Rokovania s EPA pokračujú a ich obsah ani stav nekomentujeme,“ povedal hovorca Volkswagenu agentúre Reuters. EPA správu tiež odmietla komentovať.

EPA v septembri obvinila Volkswagen, že do vozidiel s naftovými motormi inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen priznal, že v USA je týmto softvérom vybavených takmer 570 000 vozidiel.

Volkswagen už skôr ponúkol majiteľom problémových áut v Spojených štátoch darčekový balíček obsahujúci platobné karty v hodnote 1000 dolárov, aby si získal späť ich dôveru. Firma začiatkom februára oznámila, že ponúkne americkým majiteľom týchto áut dosiaľ nešpecifikované veľkorysé odškodnenie. Súhlas amerických úradov s úpravou vozidiel sa zatiaľ automobilke získať nepodarilo, a firma tak nemôže v USA predávať nové modely naftových vozidiel. Americká vláda navyše v januári na Volkswagen podala pre obchádzanie emisných testov civilnú žalobu.

Prezident Barack Obama v roku 2008 pred svojím nástupom do funkcie a potom v roku 2011 vytýčil cieľ dostať na americké cesty do roku 2015 milión elektrických áut z celkového počtu okolo 250 miliónov osobných, úžitkových a nákladných áut. Žiadny elektrický boom sa ale nekonal a doteraz sa v USA predalo iba zhruba 400 000 kusov čisto elektrických vozidiel.

Minister energetiky Ernest Moniz v januári pripustil, že cieľ jeden milión elektromobilov sa vzhľadom k nedávnemu prepadu cien benzínu nepodarí dosiahnuť ani do roku 2020. Vlani predaj týchto vozidiel klesol o šesť percent, hoci automobilky ponúkajú s vládnou podporou a často s hlbokými zľavami zhruba 30 takýchto modelov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobil #emisie