VW si v Bratislave vychová vlastných zamestnancov

Deviataci so záujmom o automobilový priemysel, ktorí končia základné školy, majú možnosť bezplatne študovať na súkromnej strednej škole podľa nemeckého systému duálneho vzdelávania.

22.02.2016 00:00
Volkswagen, škola, práca Foto:
Už pri štúdiu budú mať stredoškoláci v jednej z bratislavských škôl istotu budúcej práce v bratislavskom Volkswagene.
debata (5)

Okrem toho po skončení štúdiu budú mať isté zamestnanie. Stredná odborná škola automobilová na Ulici J. Jonáša v Bratislave sa od septembra zmení na súkromnú strednú školu, ktorej zriaďovateľom bude záujmové združenie Duálna akadémia. Zmenu včera odobrili poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Zriaďovateľ do septembra v škole preinvestuje 9 miliónov eur.

Podobne by to malo vyzerať aj v ďalších školách. Vláda prišla s veľkou reformou stredného školstva, aby absolventi boli viac využiteľní na trhu práce vzhľadom na potreby firiem. V budúcom roku bude na Slovensku získavať praktické skúsenosti 2¤763 študentov v 293 firmách.

V prípade SOŠ na Ulici J. Jonáša v Bratislave už od 1. septembra 2016 prijme škola 100 študentov v štyroch rôznych študijných odboroch, ktorí sa v súčasnosti na štúdium môžu prihlasovať. Praktická výučba by mala tvoriť až 70 percent celej doby štúdia. V tomto prípade záujemcom nestačí podať len prihlášku na strednú školu. Okrem nej musia študenti doručiť do VW v Bratislave žiadosť o duálne vzdelávanie. Termín je do 21. marca. O prijatí uchádzačov rozhoduje škola spolu s Volkswagenom Slovakia.

„Ide o jedno z najdôležitejších rozhodnutí v oblasti vzdelávania na Slovensku. Duálna akadémia bude pripravovať absolventov v najmodernejších oblastiach, ako je práca s robotmi a s automatizačnou technikou. Slovensko sa tak začne pripravovať na novú priemyselnú revolúciu v robotike a informatike,“ povedal Eric Reuting, člen predstavenstva Volkswagen Slovakia pre personálnu oblasť. Zároveň dodal, že v posledných rokoch bolo čoraz náročnejšie nájsť zamestnancov, ktorí boli schopní obsluhovať moderné technológie.

Duálna akadémia v prvom roku otvorí študijné odbory mechanik mechatronik, mechanik elektrotechnik, mechanik strojov a zariadení a mechanik nastavovač v slovenskom jazyku. Študentom bude bratislavský VW prispievať na ubytovanie v internáte aj na dopravu. Navyše dostanú podnikové štipendium, odmenu za produktívnu prácu a iné benefity duálneho vzdelávania.

Po úspešnom skončení štúdia študenti dostanú výučný list, maturitné vysvedčenie a doklad o odbornej spôsobilosti v podobe medzinárodne platného certifikátu nemeckej Asociácie obchodných komôr. Projekt duálneho vzdelávania spustila vláda. Očakáva sa, že samosprávy sa doň zapoja. Štát im aj v tomto smere výrazne zvýšil podielové dane z príjmov fyzických osôb.

„Projekt Duálnej akadémie v spolupráci s Volkswagenom a ďalšími partnermi dostal zelenú na zastupiteľstve,“ povedal Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Absolventi nebudú mať problém uplatniť sa ani u iných automobilových výrobcov, keďže stroje a zariadenia sú veľmi podobné. Členmi záujmového združenia Duálna akadémia sú Bratislavský samosprávny kraj, Volkswagen Slovakia, Matador Holding a Siemens.

Duálna akadémia nie je jediná škola, ktorá zapojí študentov počas štúdia priamo do praxe. Všetci úspešní absolventi budú mať istotu pracovnej zmluvy. Duálne vzdelávanie má pomôcť zamestnávateľom získať kvalifikovaných zamestnancov, ktorých si sami vychovajú. Študenti navyše už počas štúdia majú istotu, že po úspešnom ukončení budú mať prácu a počas vyučovania prichádzajú do styku s praxou.

„Naším cieľom je, aby do roku 2020 prechádzali všetci žiaci študujúci na odborných školách systémom duálneho vzdelávania,“ povedal viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky Jaroslav Holeček. Ak sa plány naplnia, tak v 84 odboroch bude získavať duálne vzdelávanie 18-tisíc študentov.

V minulom roku malo možnosť sa duálne vzdelávať 444 študentov v 87 podnikoch. Kontrolu kvality vzdelávania bude vykonávať Rada zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania. Odborné zručnosti študenti budú obhajovať pred odbornou komisiou, zatiaľ čo teoretická časť výučby bude naďalej prebiehať v réžii samotných škôl.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #škola #duálne vzdelávanie