Britská libra klesá pre obavy z Brexitu

Britská libra v pondelok na devízovom trhu prudko klesá. K jenu sa znížila najnižšie za dva roky a k doláru za 11 mesiacov. Môžu za to obavy, že Británia opustí Európsku úniu.

22.02.2016 11:36
debata (5)

Okolo 9:40 SEČ libra voči doláru oslabila o 0,8 percenta na 1,4185 USD, keď predtým strácala až 1,4 percenta. K jenu klesla o 0,6 percenta na 160,16 JPY po prepade až na 162,40 JPY, najnižšie od novembra 2013. Euro k libre posilnilo o 0,4 percenta na 0,7814 GBP.

K prepadu libry prispelo vyhlásenie vplyvného londýnskeho starostu Borisa Johnsona. Ten novinárom povedal, že podporí odchod Británie z EÚ, pretože únia podľa neho ohrozuje britskú suverenitu a môže sa vymknúť demokratickej kontrole. Politik považovaný za možného budúceho vodcu britských konzervatívcov sa tak postavil proti súčasnému lídrovi strany a premiérovi Davidovi Cameronovi.

Libra kvôli tomu zmazala takmer všetky svoje piatkové zisky voči doláru, euru aj jenu. V piatok jej rast vyvolalo oznámenie, že predstavitelia EÚ sa jednomyseľne zhodli na balíku opatrení, ktorých cieľom je udržať Británii v EÚ. Britský premiér Cameron potom odporučil spoluobčanom, aby sa v júnovom referende vyslovili za ďalšiu členstvo Británie v obnovenom európskom bloku.

Okrem britskej libry je vývoj kurzov ostatných mien prevažne stabilný. Trhy sa teraz sústredia na rokovanie ministrov financií a guvernérov centrálnych skupiny najväčších svetových ekonomík G20, ktoré sa uskutoční koncom týždňa. Špekuluje sa, že by mohli rokovať aj o výkyvoch na finančných trhoch.

Euro k doláru klesá 0,4 percenta a k jenu o 0,2 percenta. Dolár voči jenu spevnil o 0,3 percenta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #libra #Brexit