PMÚ potrestal gastrolístkové firmy za kartel

Slovenský protimonopolný úrad (PMÚ) potrestal päť firiem pokutou v celkovej výške 2,96 milióna eur za to, že podľa neho uzavreli kartel o stravovacích poukážkach. PMÚ v pondelok uviedol, že podrobnosti k prípadu zverejní neskôr počas tohto týždňa.

22.02.2016 16:48
debata (8)

Mená potrestaných firiem úrad neoznámil. Uviedol, že pätica firiem uzavrela kartelu o rozdelení trhu a o obmedzení počtu straveniek, ktoré môžu prijať obchodné reťazce.

Stravovacie poukážky na Slovensku vydávajú napríklad firmy Edenred a Le Cheque Déjeuner, ktoré pôsobia v mnohých krajinách, ako aj spoločnosť Vaša Slovensko a Doxx.

Stravné lístky dostávajú na Slovensku tí zamestnanci, ktorým ich zamestnávateľ nemôže zabezpečiť ponuku jedla na pracovisku alebo v jeho blízkosti. Časť hodnoty stravenky zamestnávateľ musí preplatiť. Opozícia vlani neuspela s návrhom na zrušenie stravných lístkov a vyplácanie spomínaného príspevku na jedlo pracovníkom spolu so mzdou.

Podozrenie z kartelu začal slovenský protimonopolný úrad preverovať pred rokom. Podnikateľov v oblasti stravných lístkov a darčekových poukážok podozrieval tiež z toho, že sa dohodli na zjednotení provízií.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #gastrolístky #kartel