Nemci mali najvyšší prebytok verejných financií od zjednotenia

Nemecké verejné financie vlani zaznamenali najvyšší prebytok od zjednotenia krajiny pred viac ako štvrťstoročím.

23.02.2016 09:38
debata (31)

Aktívne saldo hospodárenia spolkovej vlády, jednotlivých spolkových krajín a obcí dosiahlo 19,4 miliardy eur a oproti roku 2014 bolo viac než dvojnásobné. Uviedol to v utorok spolkový štatistický úrad.

Vlaňajší výsledok prekonal doterajší rekord 18,2 miliardy eur z roku 2000, uviedol úrad podľa agentúry AP. V pomere k veľkosti ekonomiky vzrástol prebytok verejných financií Nemecka na 0,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2014 prebytok predstavoval 0,3 percenta HDP.

Príjmy verejných financií posilnil solídny hospodársky rast spolu s rekordnou zamestnanosťou a rastom miezd, ktoré podnietili silnú súkromnú spotrebu. Vlani HDP Nemecka zrýchlil expanziu na 1,7 percenta z tempa 1,6 percenta v predchádzajúcom roku a zaznamenal najlepší výkon za štyri roky, potvrdil úrad.

Nemecké ministerstvo financií sa podľa interného dokumentu, ktorý minulý týždeň získala agentúra Reuters, plánuje držať svojho plánu hospodáriť v roku 2020 s vyrovnaným rozpočtom, a to aj napriek dodatočným nákladom na migračnú krízu. Veľkosť dodatočných výdavkov na budúci rok úrad odhaduje na zhruba 10,7 miliardy eur a financované budú hlavne z rozpočtových prebytkov.

Tento rok by Nemecko malo hospodáriť s príjmami a výdavkami v plánovanej výške 316,9 miliardy eur. Štátny rozpočet tak má byť tretí rok po sebe vyrovnaný.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP