Šéfovia tretiny najväčších britských firiem nechcú Brexit

Šéfovia tretiny najväčších britských firiem varovali, že odchod krajiny z Európskej únie by znamenal riziko pre ekonomiku a ohrozil by pracovné miesta.

23.02.2016 10:55
debata (3)

V liste denníku Times šéfovia firiem, ktoré sú veľkými zamestnávateľmi, vrátane telekomunikačnej skupiny BT, maloobchodných reťazcov Marks & Spencer a Asda a ropnej spoločnosti BP, spoločne argumentujú, že prístup na jednotný trh EÚ umožnil firmám rásť a tvoriť pracovné miesta.

„Podnikanie potrebuje neobmedzený prístup na európsky trh s 500 miliónmi ľudí v záujme toho, aby pokračovalo v raste, investovaní a tvorbe pracovných miest,“ konštatuje sa v liste podpísanom šéfmi 36 spoločností akciového indexu FTSE 100. Tento index zahŕňa 100 spoločností s najväčšou trhovou kapitalizáciou v rámci firiem s akciami kótovanými na londýnskej burze.

„Sme presvedčení, že odchod z EÚ by odradil investície, ohrozil by pracovné pozície a znamenal by riziko pre ekonomiku. Británia bude silnejšia, bezpečnejšia a bohatšia, ak zostane členom EÚ,“ píše sa v liste. Britská libra v pondelok evidovala najväčší jednodňový pokles za takmer šesť rokov. Dôvodom boli obavy, že krajina by mohla odhlasovať opustenie EÚ po tom, ako vplyvný londýnsky starosta Boris Johnson vyhlásil, že bude viesť kampaň za odchod Británie z únie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit