Nový boj o gastrolístky

Gastrolístky, ktorými dnes platí za obedy či v obchodoch viac ako 750-tisíc zamestnancov a tisíce živnostníkov, mali byť zneužívané gastrolístkovými firmami na kšeft. Po roku trvajúcom vyšetrovaní vo štvrtok Protimonopolný úrad udelil za kartelové správanie piatich veľkých firiem pôsobiacich na Slovensku takmer trojmiliónovú pokutu.

26.02.2016 07:00
reštaurácia, gastrolístky, jedlo, Foto:
Argumentom za zachovanie lístkov je, že bez lístkov by ľudia vraj menej obedovali teplé jedlo, čo by malo zdravotné následky.
debata (48)

Tieto spoločnosti poskytujúce stravovacie a benefitné poukážky sa mali údajne dohadovať na tom, aby reťazce neprijímali pri platení za nákup od ľudí viac ako päť stravných lístkov naraz. Ľudia by potom museli lístky využívať viac v reštauráciách, v ktorých majú gastrolístkové firmy vyššie provízie.

K dohodám malo dochádzať aj pri verejných obstarávaniach. Dokopy malo ísť v sledovanom období od roku 2009 do 2014 až o 300 verejných súťaží. „Predmetné správanie podnikateľov patrí svojou povahou medzi najzávažnejšie porušenia súťažných pravidiel. Hospodárska súťaž na tomto trhu úplne zlyhala, to znamená, že trh je kartelizovaný alebo v tom období bol kartelizovaný a myslíme si, že tento trh je aj do budúcna veľmi náchylný na ďalšie kartely,“ povedal vo štvrtok podpredseda Protimonopolného úradu Radoslav Tóth.

Úrad preto navrhuje, aby štát prehodnotil existenciu súčasného systému gastrolístkov. Rozhodnutie úradu o pokute zatiaľ nie je právoplatné. Firmám okrem pokuty hrozí aj zákaz troch rokov zúčastňovať sa na verejných obstarávaniach.

Protimonopolný úrad vyzýva na zmenu. Úrad podľa Tótha navrhuje priamy finančný príspevok k mzde s rovnakým daňovým a odvodovým zvýhodnením ako gastrolístky. Ak by ministerstvo práce tento návrh neprijalo, úrad odporúča zmeniť súčasný systém na dobrovoľný.

Zvažuje sa tiež zavádzanie elektronických gastrolístkov. Argumentom za zachovanie lístkov je, že bez lístkov by ľudia vraj menej obedovali teplé jedlo, čo by malo zdravotné následky. V praxi sa však dlhodobo za lístky často kupuje napríklad aj drogéria, aj keď oficiálne by to obchodníci nemali umožniť.

Firmy, ktoré vydávajú stravné poukážky, združuje Asociácia emitentov stravovacích poukážok a jej členmi sú Doxx, Edenred Slovakia, Le Cheque Dejeuner a VAŠA Slovensko. Protimonopolný úrad udelil pokutu piatim firmám, pričom ich názvy nezverejnil. Denník Pravda oslovil všetky firmy združené v Asociácii emitentov stravovacích poukážok. Na našu otázku, či boli súčasťou kartelu, poslala odpoveď len jedna z nich.

Protimonopolný úrad po ročnom vyšetrovaní... Foto: SITA, TOMÁŠ BENEDIKOVIČ
PMÚ, protimonopolný úrad, Protimonopolný úrad po ročnom vyšetrovaní udelil za kartelové správanie piatim firmám poskytujúcim stravovacie a benefi tné poukážky takmer trojmiliónovú pokutu.

„Spoločnosť VAŠA Slovensko koná v súlade s platnou legislatívou SR. S rozhodnutím úradu nesúhlasíme. Podľa nášho názoru je založené na viacerých nepodložených domnienkach, nesprávnom výklade či nepochopení. Využijeme všetky dostupné právne kroky, aby sme preukázali neoprávnenosť rozhodnutia. Vzhľadom na skutočnosť, že prebieha správne konanie, do právoplatného uzavretia celej záležitosti sa nebudeme k danej téme vyjadrovať,“ odkázala spoločnosti VAŠA Slovensko.

Samotná asociácia tvrdí, že kartel gastrofiriem ide mimo nej. „Asociácia emitentov stravovacích poukážok nie je podnikateľským subjektom, neplní úlohy obchodnej spoločnosti a nepreberá zodpovednosť za záväzky svojich členov akéhokoľvek druhu. Rozhodnutie Protimonopolného úradu nesmeruje voči asociácii, preto ho nemá dôvod komentovať,“ píše vo svojom stanovisku asociácia.

Biznisu s gastrolístkami sa venuje napríklad aj spoločnosť GGFS veľkopodnikateľa Ivana Kmotríka, ktorá patrí ku konkurentom tradičných gastrolístkových firiem združených v asociácii. Pätica gastrofiriem mala rokovať s troma obchodnými reťazcami, a to Billou, Lidlom a Coop Jednotou Slovensko. Tie však vyhlásili, že nikdy sa s firmami vydávajúcimi gastrolístky nedohadovali na prijímaní obmedzeného počtu gastrolístkov pri platení.

"Chcem dôrazne odmietnuť tvrdenia, že obchodný reťazec COOP Jednota sa dohadoval s gastrofirmami na limitácii počtu stravných lístkov. Žiadne oficiálne rokovanie na túto tému sme so stravovacími spoločnosťami neviedli. V žiadnej našej predajni nedošlo k obmedzeniu prijímania stravných lístkov.

Táto téma sa zbytočne „nafukuje“, zneužíva, a to nielen proti stravovacím firmám, ale aj obchodným reťazcom. Rokovania, ktoré sme so stravovacími firmami viedli, boli zamerané výlučne na automatizáciu papierových stravných poukážok, ako aj ich postupné nahradenie elektronickými stravnými lístkami," odpovedal Gabriel Csollár, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko.

Billa tvrdí, že k obmedzeniu pri prijímaní gastrolístkov v ich predajniach nikdy nedošlo. „V prevádzkach spoločnosti Billa nebol nikdy limitovaný počet stravných lístkov na jeden nákup, a teda nie je potrebné prijímať žiadne ďalšie kroky,“ odkázala Denisa Pernicová, hovorkyňa Billa Slovensko.

„Zákazníkov pri platbe stravnými lístkami neobmedzujeme ich množstvom ani žiadnym iným spôsobom, stravnými lístkami je v našej obchodnej sieti možné platiť za potraviny,“ pridáva sa hovorca Lidlu Tomáš Bezák.

Polemika o potrebe lístkov

Ešte v roku 2011 sa hovorilo o úplnom zrušení gastrolístkov a ich nahradením finančnými príspevkami na stravovanie v rovnakej hodnote. Povinný 55-percentný príspevok zamestnávateľa sa mal jednoducho vyplácať zamestnancom do mzdy. Vyplácanie povinného príspevku na stravovanie rovno s výplatou by tak zamestnancom zvýšilo čistú mzdu o hodnotu lístka a získali by aj na odstránení poplatkov pre sprostredkovateľa. Ceny gastrolístkov sa pohybujú v rozmedzí od 3,15 do 4,20 eura. Snahy o opätovné zrušenie gastrolístkov boli aj v roku 2014.

Gastrolístky, ktoré sa majú využívať výhradne na platbu obeda, však sú už v súčasnosti ľuďmi využívané aj na platenie za drogériu či potrieb do domácností, aj keď to oficiálne nie je povolené. Asociácia eminentov stravovacích poukážok namieta, že zrušením stravných lístkov klesnú tržby v reštauráciách o zhruba 210 miliónov eur ročne, o prácu v tomto sektore príde približne 15-tisíc ľudí a súčasne reštaurácie zvýšia ceny pre zákazníkov.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Protimonopolný úrad #gastrolístky