Schäuble: Rast financovaný dlhom dosiahol svoje limity

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v piatok na stretnutí predstaviteľov krajín G20 vyzval na uskutočnenie štrukturálnych reforiem a pokračovanie finančnej regulácie. Cieľom má byť zmiernenie volatility na trhu.

26.02.2016 10:15
debata

„Musíme jasne povedať, že priestor pre monetárnu politiku je vyčerpaný… a musíme rozmýšľať nad spôsobom ako dosiahnuť zavádzanie reforiem," povedal minister. Zároveň uviedol, že ukončenie finančnej regulácie by bolo „hroznou chybou“.

Schäuble okrem toho upozornil, že príliš expanzívna fiškálna a monetárna politika zo strany vlád by mohla položiť základy ďalšej krízy. Podľa jeho slov sa dlhom financovaná fiškálna politika a uvoľnená monetárna politika ukázali len ako mierne úspešné pri podpore hospodárskeho rastu. Schäuble upozornil, že úrovne súkromného a verejného dlhu vo svete sú v súčasnosti privysoké. „Model rastu financovaného dlhom dosiahol svoje limity. Spôsobuje nové problémy, zvyšuje dlh, spôsobuje bubliny, otvára cestu k podstupovaniu nadmerného rizika, mení ekonomiku na zombie,“ povedal minister Schäuble.

debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Wolfgang Schäuble