Hotelieri žiadajú o dobrovoľné gastrolístky

Zväz hotelov a reštaurácii (ZHR) žiada od ministerstva práce prijatie zmien, ktoré urobia súčasný systém využívania stravných lístkov dobrovoľným.

26.02.2016 17:14
debata (2)

Vyplýva to zo stanoviska ZHR, ktorým reagoval na zistenie Protimonopolného úradu (PMÚ) SR o vzniku dvoch kartelových dohôd medzi piatimi podnikateľmi na trhu emitovania a distribúcie stravných lístkov.

Zväz tiež žiada ministerstvo, aby zrušilo a zrovnoprávnilo postavenie emitentov a používateľov stravných lístkov, čo povedie k vytvoreniu fungujúcej hospodárskej súťaže na trhu. Podľa PMÚ bola vznikom kartelových dohôd narušená hospodárska súťaž na trhu, pretože bola ovplyvnená podmienkami kartelu.

Súčasný systém vytvára podľa zväzu zbytočnú administratívnu záťaž pre podnikateľov poskytujúcich stravovacie služby. „Zväz v minulých rokoch viackrát poukazoval na zvyšovanie provízií za spätné odkúpenie stravných lístkov od prevádzkovateľov stravovacích zariadení, ktorú považuje za vysokú a neprimeranú,“ píše sa v stanovisku.

Protimonopolný úrad SR rozhodol o udelení pokuty 2,96 mil. eur piatim podnikateľom na trhu s emitovaním a distribúciou stravných lístkov za dve kartelové dohody. Avšak rozhodnutie ešte nie je právoplatné, účastníci môžu voči nemu podať rozklad. Zámerom kartelu bolo zvýšenie výnosnosti na províziách z obchodovania so stravnými lístkami a zachovanie ich stabilného postavenia aj ich trhových podielov. Úrad preto tiež navrhol Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR, aby zvážilo fungovanie systému stravných lístkov, pričom navrhuje priamy finančný príspevok k mzde alebo dobrovoľnosť systému. Podľa úradu je súčasný systém neefektívny, trh s gastrolístkami zlyhal a je kartelizovaný a náchylný na ďalšie kartely.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky