Železničná spoločnosť od nedele upravila premávku vlakov

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) v pravidelnej prvej zmene cestovného poriadku od nedele 28. februára upravila odchody a príchody osobných vlakov na siedmich regionálnych linkách na východe Slovenska.

28.02.2016 12:15
debata

Osobné vlaky budú podľa štátneho osobného dopravcu lepšie nadväzovať na piatkové a nedeľné posilové rýchliky spájajúce Košice, Prešov a Humenné s Bratislavou.

Nové alebo upravené prípoje k rýchlikom 1602/1603 Šarišan alebo 1604/1605 Chopok môžu cestujúci využiť na trasách do Lipian, Prešova, Humenného, Medzilaboriec, Bardejova, Čiernej nad Tisou a Stakčína. „Zmenili sme časové polohy niekoľkých desiatok osobných vlakov predovšetkým na východnom Slovensku,“ informoval riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Cestujúci by si preto mali skontrolovať cestovný poriadok a overiť si, či ich vlak premáva rovnako ako doteraz.

Po zrušení štátnych komerčných IC vlakov, ktoré skončili 17. januára, sa zvýšila priepustnosť tratí. Niektorým osobným vlakom na trati Žilina – Košice bude cesta trvať kratšie, keďže nebudú musieť dávať prednosť vlakom vyššej kategórie. „Napríklad večerný osobný vlak zo Žiliny do Liptovského Mikuláša sa zbaví zdĺhavého státia v Ružomberku a do Liptovského Mikuláša príde až o osemnásť minút skôr,“ priblížil Schmidt. Niektoré diaľkové a regionálne vlaky na trati medzi Bratislavou a Žilinou, naopak, budú jazdiť dlhšie. Dôvodom sú výlukové práce na trati medzi stanicami Žilina a Dolný Hričov.

Štátny vlakový dopravca zavádza novinky aj na strednom Slovensku. Vyhovel požiadavkám obyvateľov obcí Hronsek a Veľká Lúka v okresoch Banská Bystrica a Zvolen a zlepší im cestovanie cez víkend. Vo Zvolene vzniknú prípoje medzi vlakmi z Kremnice do Zvolena a zo Zvolena do Banskej Bystrice, alebo medzi vlakmi z Banskej Bystrice do Zvolena a zo Zvolena do Novej Bane. Jeden pár regionálnych expresov medzi Zvolenom a Žilinou bude predĺžený o ďalší vozeň. Počet miest na sedenie narastie aj vo vyťažených dňoch vo vlakoch medzi Hronskou Dúbravou a Banskou Štiavnicou.

Zmení sa zastavovanie dvoch regionálnych expresov v Devínskej Novej Vsi a v Zohore a tiež trasy vlakov z Bratislavy do Trnavy v pracovných dňoch po 15:00. V úseku medzi Žilinou a Púchovom sa zmenil čas príchodov a odchodov dvanástich expresných vlakov jazdiacich na medzištátnej linke Žilina – Praha. V diaľkovej vnútroštátnej doprave v úseku Púchov – Žilina a späť je časový posun pri piatich regionálnych rýchlikoch a šiestich rýchlikoch. Dôvodom sú rozsiahle výlukové práce na železničnej infraštruktúre v okolí Žiliny.

Nočný lôžkový vozeň z Prahy do Banskej Bystrice bude jazdiť až do Zvolena. ZSSK zaradila do cestovného poriadku dva nové posilové rýchliky v čase veľkonočných sviatkov. Reaguje tak na tradičný zvýšený záujem o cestovanie diaľkovými vlakmi počas sviatkov. Štátny vlakový dopravca zabezpečuje v tomto roku na objednávku štátu vo verejnom záujme 31,3 milióna vlakových kilometrov. Denne vypravuje v priemere 1 455 vlakových spojov rôznych kategórií.

ZSSK od marca zároveň zníži cestovné vo vozňoch 1. triedy v rýchlikoch na všetkých linkách. Súčasne zavedie novú triedu vyššej kvality 1 plus a pridá nové služby vo vozňoch 1. triedy. Platí to zatiaľ pre najvyťaženejšiu trasu Bratislava – Žilina – Košice. Dopravca chce týmito zmenami zvýšiť záujem ľudí o komfortnejšie cestovanie v rýchlikoch. Zníženie cien bude najvyššie pri cestách na dlhšie vzdialenosti, napríklad o 15 – 20 % pri dĺžke cesty nad štyristo kilometrov. Žiaci a študenti budú mať lístok do „jednotky“ o polovicu lacnejší. Vo vybraných rýchlikoch budú dva vozne 1. triedy, vrátane novej triedy 1 plus. Na trase Bratislava – Žilina – Košice a späť jazdí denne minimálne štrnásť štátnych rýchlikov, v najsilnejší deň v piatok osemnásť a premávajú každé dve hodiny.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,44 mil. eur. Jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Železničná spoločnosť Slovensko