Európske štáty chcú od Google doplatiť dane

Čoraz viac krajín obviňuje internetovú spoločnosť Google, že v Európe platí príliš nízke dane.

29.02.2016 06:00
debata

Firma medzi ľuďmi známa najmä pre svoj internetový vyhľadávač a operačný systém Android v mobilných telefónoch sa len nedávno dohodla s Veľkou Britániou na doplatení daňového nedoplatku v sume 130 miliónov libier (163 miliónov eur). Talianska polícia Google obviňuje z daňových únikov vo výške 227 miliónov a najnovšie Francúzsko chce od spoločnosti údajne doplatiť až 1,6 miliardy eur. Google sa obvineniam vytrvalo bráni a opakuje, že „dodržiava daňové zákony vo všetkých krajinách, v ktorých pôsobí“.

Podľa vyšetrovania Holandskej obchodnej komory Google v roku 2014 na platení daní po celom svete ušetril až 2,4 miliardy dolárov, a to tak, že medzinárodné príjmy v objeme 10,7 miliardy dolárov previedol na schránkovú firmu na Bermudách, kde sa platia nulové dane. Za podobnú agresívnu daňovú politiku sú obviňované aj ďalšie technologické firmy ako Facebook alebo Apple. Štátnym zástupcom najviac prekáža, že živnostníci a malé a stredné firmy si musia plniť daňové povinnosti, kým nadnárodné koncerny využívajú rôzne diery v legislatíve, aby svoju daňovú záťaž čo najviac znížili.

„Je pravda, že pre firmu, ktorá funguje v jednej krajine, je jednoduchšie plniť svoje daňové záväzky, ako pre firmy, ktoré pôsobia globálne. Daňová schéma Google reaguje na americký daňový systém, ktorý zdaňuje globálne príjmy amerických firiem. Americké daňové úrady naše príjmy pravidelne auditujú. Chápem však, že európske úrady chcú viac vidieť do plnenia daňových povinností najmä technologických firiem,“ povedal pre Pravdu európsky šéf Google Matt Brittin.

Z doterajších zistení vyplýva, že stredom daňovej schémy je holandská pobočka Google. Podľa agentúry Reuters účtovníci takémuto postupu hovoria „dvojitý írsky a holandský sendvič“. Zahŕňa totiž presun peňazí z írskej pobočky Google do holandskej a z nej do ďalšej írskej pobočky, ktorá fyzicky sídli na Bermudách. Takto sa Google darí udržať daňovú záťaž v jednociferných číslach. Spoločnosť Alphabet – materská firma Google – uviedla, že priemerná daňová sadzba mimo USA v uplynulom roku predstavovala 6,3 percenta.

Google sa obhajuje tým, že najviac daní platí tam, kde robí výskum a vývoj. „Google pripisuje väčšinu ekonomickej hodnoty svojich produktov práve výskumu a vývoju. Ten sa vo veľkej miere uskutočňuje v USA,“ uviedol Brittin. V praxi to znamená, že ak firma nemá v danej krajine aj výskumné a vývojové centrá, tak danú krajinu nepovažuje za prispievateľa k hodnote produktov, z ktorých mnohé firma poskytuje ľuďom bezplatne.

„Myslím si, že náš príspevok pre spoločnosť je oveľa vyšší ako to, čo odvádzame na daniach. Vyvíjame nástroje pre iné firmy, ktoré im pomáhajú rásť, dosahovať vyššie tržby a prijímať viac zamestnancov,“ dodal európsky šéf Google a poukázal napríklad na to, že vďaka tvorbe aplikácií pre systém Android vzniklo v Európe takmer 2 milióny nových pracovných miest alebo aj na to, že už viac ako milión ľudí využilo ich bezplatné kurzy na zlepšenie digitálnych zručností, vďaka čomu našli uplatnenie na trhu práce alebo si založili vlastnú firmu.

Takáto obhajoba však pred európskymi daňovými úradmi zrejme neobstojí. Pobočka na Bermudách totiž vlastní medzinárodné licencie na intelektuálne vlastníctvo Google, a tak cez ňu ide veľká časť globálnych príjmov. Zároveň sa zdá, že Google a ďalšie technologické firmy budú môcť „írsky sendvič“ využívať aj naďalej. Írsky parlament síce minulý rok túto daňovú dieru uzavrel, no firmy, ktoré ju v súčasnosti využívajú, tak budú môcť robiť až do roku 2020.

Pre daňové schémy v Európe je momentálne vyšetrovaná aj spoločnosť Apple a podľa analytikov by sa kauza mohla skončiť tým, že Apple bude musieť doplatiť na daniach niekoľko miliárd dolárov. Zároveň prebieha aj vyšetrovanie monopolného postavenia Google v segmente internetových vyhľadávačov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska únia