Vláda prilákala najväčšiu investíciu na zelenej lúke do potravinárstva

V Nitre by mala o dva roky stáť najmodernejšia fabrika na výrobu detskej dojčenskej výživy v strednej Európe.

29.02.2016 09:48
debata (497)

Dohodu o investícii v hodnote takmer sto miliónov eur v pondelok podpísal slovenský premiér Robert Fico a za britsko-švajčiarsku investičnú skupinu Midia Group Norman Turner. Ide o najväčšiu investíciu do potravinárstva na zelenej lúke od roku 1989, ktorá vytvorí 325 pracovných mi­est.

Potvrdili sa tak informácie Pravdy z prelomu leta a jesene minulého roka o tom, že Slovensko je v hľadáčiku medzinárodných investorov zaujímajúcich sa o výrobu mliečnej výživy pre deti. Nová mliekareň špecializovaná na najsofistikovanejší z mliečnych výrobkov prichádza v jednom z najkritickejších okamihov slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. Európa po zrušení mliečnych kvót, zavedení ruského embarga na potraviny z EÚ je plná mlieka. Jeho ceny klesajú a už aj mliekarne na Slovensku uvažujú či dokonca rušia kontrakty na dodávky suroviny.

Za tejto situácie vstupuje na Slovensko medzinárodný investor zastúpený spoločnosťou Midia Agro, ktorá na jar tohto roku začne v Nitre v priemyselnom parku Čab stavať závod s ročnou kapacitou najmenej 300 miliónov litrov mlieka, čo predstavuje celú jednu tretinu slovenskej výroby mlieka.

Podľa dobre informovaného zdroja Pravdy prakticky celá produkcia detskej dojčenskej výživy – cca 40 tisíc ton bude smerovať do Číny a ďalších ázijských krajín, ktoré sa považujú za jeden z najperspektív­nejších svetových mliečnych trhov.

Midia Agro má prostredníctvom čínskeho distribútora garantovaný odbyt v najľudnatejšej krajine sveta s perspektívou rastúceho dopytu po dojčenskej výžive.

Čína zrušila politiku prísne regulovanej pôrodnosti, keď sa rodine mohlo narodiť len jedno dieťa. Exportu do Číny nahráva aj stále živý škandál s melaminom v detskej výžive, ktorý je v pamäti tamojších spotrebiteľov. Detská dojčenská výživa vyrobená v štátoch Európskej únie má v Číne vysoký kredit.

Závod má byť vybavený jedinečnou technológiou a pracovať by sa tu malo na tri zmeny. Prácu tu nájdu tak vysokoškoláci a stredoškoláci ako aj výrobní robotníci. Fabrika v Nitre by mala podľa informácií Pravdy ročne vyrobiť podľa skladby výrobkov od 40 tisíc do 70 tisíc ton dojčenskej výživy.

Vybudovanie "sunarovej“ mliekarne oživí trh s mliekom. Slovenskí poľnohospodári vyvážali ročne zhruba 300 miliónov litrov mlieka ako lacnú surovinu do rôznych európskych krajín. Teraz celé toto množstvo zhltne jedna mliekareň.

Príchod nového investora podľa odborníkov prispeje k zvýšeniu nízkych farmárskych cien mlieka na Slovensku, ktoré sa dostanú prakticky na úroveň európskeho priemeru. Výroba dojčenskej mliečnej výživy zvýši totiž dopyt po kravskom mlieku a tým aj konkurenciu medzi slovenskými mliekarňami. Po rokoch útlmu výroby mlieka sa tak stáva reálnym oživenie nielen existujúcich fariem, ale aj ich rozšírenie či vznik nových fariem. Tie by mohli zamestnať niekoľko tisíc ľudí, čo teraz nemajú na vidieku doslova do čoho pichnúť.

Z hľadiska multiplikačného teda viacnásobného rozvojového efektu je fabrika na dojčenskú mliečnu výživu jednou z najvýznamnejších investícií druhej Ficovej vlády. Využíva totiž trvalo obnoviteľné zdroje krajiny a má vzhľadom na očakávaný prírastok populácie ľudstva plynulo zabezpečený odbyt na trhoch, kde sa bude rodiť najviac detí.

© Autorské práva vyhradené

497 debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #mliekáreň #dojčenská výživa