Ceny ropy rastú, po správach zo Saudskej Arábie a Číny

Ceny ropy sa v pondelok výrazne zvyšovali. Podľa analytikov k ich rastu prispieva viac faktorov.

01.03.2016 00:00
debata (65)

Čína urobila ďalšie kroky na podporu ekonomického rastu, Saudská Arábia sľúbila spoluprácu s ďalšími producentmi ropy na obmedzenie nestability na trhu. V neposlednom rade prieskum agentúry Reuters ukázal, že ťažba ropného kartelu OPEC vo februári klesla z januárového rekordu.

Cena severomorskej ropy Brent okolo 18:00 SEČ pridávala asi 2,6 percenta a pohybovala sa okolo 36 dolárov za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) v rovnakom čase vykazovala rast o 2,3 percenta na 33,55 dolára za barel.

Čína, ktorá je najväčším dovozcom ropy na svete, v pondelok piatykrát za posledný rok znížila požiadavku na podiel minimálnych rezerv pre komerčné banky. Rozhodnutie čínskej centrálnej banky potom na finančných trhoch zvýšilo záujem o rizikovejšie investície.

Saudská Arábia v pondelok uviedla, že si želá stabilné ceny ropy. Rijád teraz pracuje s Ruskom, Venezuelou a Katarom na pláne zmrazenia ťažby ropy na januárovej úrovni. Prekážkou k zavedeniu tohto plánu je však Irán, ktorý po zrušení západných sankcií plánuje zvýšiť ťažbu na úroveň pred zavedením sankcií.

Prieskum agentúry Reuters ukázal, že ťažba ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo februári klesla na 32,37 milióna barelov denne z januárového rekordu 32,65 milióna barelov denne. Dôvodom je prerušenie vývozu z Iraku a tiež výpadky v niektorých ďalších krajín. Ťažba v Saudskej Arábii, ktorá je najväčším vývozcom v rámci kartelu, zostala stabilná.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa