Súd v USA zamietol vláde žiadosť o prístup k telefónu Apple

Newyorský súd v pondelok rozhodol, že americká vláda nemôže nútiť spoločnosť Apple, aby poskytla Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) prístup k údajom zablokovaným v telefóne iPhone.

01.03.2016 00:00
debata (11)

Rozhodnutie sa týka prípadu vlani zatknutého drogového dealera, môže ale ovplyvniť oveľa významnejšie neskoršie prípad; v ňom ide o získanie údajov z telefónu islamského radikála, ktorý sa v decembri podieľal v Kalifornii na zavraždení 14 ľudí.

Ministerstvo spravodlivosti USA požiadalo o odblokovanie iPhonu drogového priekupníka v októbri. Miestny federálny sudca v Brooklyne James Orenstein vtedy vyzval Apple, aby sa proti tomu bránil. V pondelkovom verdiktu sudca dospel k záveru, že Apple nie je povinný pomáhať vyšetrovateľom proti svojej vôli a že povinnosť urobiť to by musel zaviesť nový zákon. Spor Applu s vládou vyvolal veľkú verejnú diskusiu. Kongres už dal najavo, že sa touto záležitosťou začne zaoberať.

Zákon, na základe ktorého vláda o vydanie záznamov Apple žiada, sa vzťahuje napríklad na telefónne spoločnosti alebo banky, ktoré sú povinné tieto súdom schválené príkazy rešpektovať. Apple ale tvrdí, že na neho sa to nevzťahuje. Argumentuje tým, že uplatnenie tohto zákona by ohrozilo osobné údaje a bezpečnosť klientov a podkopalo firemný marketing založený na ochrane súkromia; v newyorskom prípade firma tvrdila, že by to „mohlo ohroziť dôveru medzi firmou a jej zákazníkmi a podstatne poškodiť značku Apple“.

Ministerstvo uviedlo, že je verdiktom sklamané, a že sa chce odvolať. Advokáti spoločnosti Apple zatiaľ rozhodnutie nekomentovali.

Od októbrového prípadu v New Yorku sa Apple bráni proti viac než desiatke vládnych požiadaviek na poskytnutie prístupu k dátam zo zablokovaných iPhoneov. Firma podľa tlače dokonca začala vyvíjať ochranný systém, ktorý by odblokovanie jej telefónov vládnym vyšetrovateľom znemožnil.

Kalifornský súd v polovici mesiaca spoločnosti Apple, naopak, nariadil, aby pomohol FBI odblokovať dáta v telefóne jedného z páchateľov decembrového útoku v kalifornskom San Bernardine. Apple požiadavku súdu odmietol, podľa riaditeľa firmy Tima Cooka by to vraj ohrozilo bezpečnosť zákazníkov.

Šéf Applu tiež povedal, že o tomto probléme chce hovoriť s prezidentom Barackom Obamom. Firma tiež navrhla, aby americká vláda vytvorila výbor ktorý by sa zaoberal problematikou šifrovania mobilných telefónov, čo by vraj mohlo pomôcť vyriešiť spor medzi Applom a vyšetrovateľmi.

Úrady sa snažia dostať sa do prístroja iPhone 5C, ktorý používal Syed Farook, jeden z dvojice radikálov, ktorí v San Bernardine postrieľali 14 ľudí. Apple by mal na príkaz súdu v telefóne vypnúť funkciu automatického mazania. Podľa firmy by ale obísť bezpečnostné prvky v iPhonu bolo technicky možné, len keby vytvorila osobitný operačný systém, čo by vraj urobilo nebezpečný precedens.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #FBI