Bruselské kontroly v Apple či Google sa Washingtonu nepáčia

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová odmietla kritiku USA, ktorá sa týkala toho, že Európska únia vyšetruje daňové dohody spoločností ako Apple a Amazon, či ďalších amerických firiem. Povedala, že len robí svoju prácu a snaží sa garantovať rovnaké podmienky podnikania v rámci EÚ.

01.03.2016 09:17
debata (5)

Americký minister financií Jack Lew začiatkom februára vyzval Vestagerovú, aby prehodnotila svoje vyšetrovania, pretože riskuje vznik znepokojivých precedensov.

"Európska komisia používa kombináciu nástrojov, menovite legislatívne kroky a presadzovanie pravidiel poskytovania štátnej pomoci s cieľom nastoliť férovú daňovú súťaž v rámci EÚ,“ uviedla komisárka v liste, ktorý adresovala Jackovi Lewovi.

Dodala, že vyšetrovanie nebolo zamerané proti daňovému systému v USA, či prípadne proti dvojstranným daňovým dohodám. "Komisia má povinnosť zabezpečiť, že pravidlá sa použijú nediskriminačným spôsobom tým, že vylúči prednostné dohody v každej forme, ktorá je nekompatibilnou štátnou pomocou,“ povedala. „To neprináša pochybnosti v súvislosti s americkým daňovým systémom a nie sú to kroky proti dohodám o dvojitom zdanení, ktoré uzavreli štáty EÚ,“ doplnila.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Európska únia #USA