Slovenské mlieko pre Čínu

Obrovský čínsky trh dáva šancu na oživenie upadajúcej výroby mlieka na Slovensku. Už o dva roky by mala v priemyselnom parku Čáb pri Nitre stáť najmodernejšia fabrika na výrobu dojčenskej výživy v strednej Európe a väčšina jej produkcie bude smerovať práve na čínsky trh. To by mohlo zlepšiť aj obchodnú bilanciu Slovenska s Čínou.

01.03.2016 12:00
debata (16)
Nová mliekareň pri Nitre by mala začať... Foto: Midia Agro
mliekareň Nitra Nová mliekareň pri Nitre by mala začať prevádzku o dva roky.

Dohodu o investícii v hodnote 98 miliónov eur v pondelok podpísali slovenský premiér Robert Fico a za britsko-švajčiarsku investičnú skupinu Midia Group Norman Turner. Ide o najväčšiu investíciu do potravinárstva na zelenej lúke od roku 1989, ktorá vytvorí 325 pracovných miest. Po automobilke Jaguar Land Rover sa Nitre podarilo získať ďalšieho veľkého investora.

Potvrdili sa tak informácie Pravdy z prelomu leta a jesene minulého roka o tom, že Slovensko je v hľadáčiku medzinárodných investorov zaujímajúcich sa o výrobu mliečnej výživy pre deti.

„Prakticky celá produkcia detskej dojčenskej výživy, teda zhruba 40-tisíc ton, bude smerovať do Číny, prípadne do ďalších ázijských krajín, ktoré sa považujú za jeden z najperspektív­nejších svetových mliečnych trhov,“ povedal pre Pravdu Norman Turner, zakladateľ spoločnosti Midia Group.

Nová mliekareň špecializovaná na technologicky náročné mliečne výrobky prichádza v jednom z najkritickejších okamihov slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. Európa po zrušení mliečnych kvót a zavedení ruského embarga na potraviny z EÚ je plná mlieka. Jeho ceny klesajú a už aj mliekarne na Slovensku zvažujú či dokonca rušia kontrakty na dodávky suroviny. V tejto situácii vstupuje na Slovensko medzinárodný investor zastúpený spoločnosťou Midia Agro, ktorá na prelome jari a leta tohto roku začne pri Nitre stavať závod s ročnou kapacitou najmenej 300 miliónov litrov mlieka. To predstavuje celú jednu tretinu súčasnej slovenskej výroby mlieka.

Slovensko súperilo o investíciu s Poľskom a Maďarskom. Investor dostane od vlády štátnu pomoc v sume 18,5 milióna eur. Z nej dva milióny eur budú tvoriť daňové prázdniny a šestnásť miliónov eur pripadne na podporu v podobe hmotného majetku. Vláda ju prerokovala v skrátenom pripomienkovom konaní a mala by ju schváliť na svojom poslednom rokovaní zajtra. Premiér Fico zdôraznil, že investor dostane pomoc, až keď bude zrealizovaná celá investícia.

Midia Agro má prostredníctvom čínskeho distribútora garantovaný odbyt v najľudnatejšej krajine sveta s perspektívou rastúceho dopytu po dojčenskej výžive. „Čínou pred niekoľkými rokmi otriasol potravinový škandál, keď sa veľa detí otrávilo sušeným mliekom, do ktorého pridali melanín. Domáci spotrebitelia stratili záujem o čínsku detskú dojčenskú výživu, naopak, stúpol dopyt po produkcii z Európy. Keď Midia Group dostala ponuku dodávať kvalitný mliečny produkt, nemohla na ňu nereagovať,“ uviedol Turner.

Dojčenská výživa zo Slovenska bude mať v Číne zaručený odbyt produkcie. Nahráva tomu skutočnosť, že Čína zrušila politiku prísne regulovanej pôrodnosti. Od jednodetnej rodiny prechádza k dvojdetnej. Dopyt po detskej dojčenskej výžive rastie aj v Afrike. Podľa Turnera to všetko napomáha produkcii pre tretie trhy. Nitrianska fabrika sa prednostne bude orientovať na čínsky trh, čo podporujú aj dohody o vývoze potravín, ktoré uzavrelo Slovensko s Čínou minulý rok.

Konečne svetlo na konci tunela

Nitrianska mliekareň by mala byť vybavená najmodernejšou technológiou a pracovať by sa tu malo na tri zmeny. Prácu tu nájdu tak vysokoškoláci a stredoškoláci, ako aj výrobní robotníci. Turner povedal, že nová mliekareň využije aj výskumné kapacity nitrianskej poľnohospodárskej univerzity.

Vybudovanie "sunarovej“ mliekarne oživí upadajúci trh s mliekom. Ešte pred desiatimi rokmi bolo na Slovensku 800 výrobcov mlieka, v súčasnosti ich je 550. V porovnaní s farmármi z krajín bývalej EÚ 15 dostávajú slovenskí producenti mlieka dlhodobo za liter surového kravského mlieka o 3 až 5 centov menej. Minulý týždeň informovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, že hrozí likvidácia ďalších 15 až 20 fariem.

Dohodou o výstavbe novej mliekarne sa situácia mení. Krajina už nebude musieť byť lacným vývozcom mlieka. Ročne sa exportovalo okolo 300 miliónov litrov surového či zahusteného mlieka. Teraz celé toto množstvo zhltne jedna mliekareň, ktorá bude vyrábať jeden z najdrahších mliečnych výrobkov dojčenskú výživu. „Na slovenskom trhu konečne vznikne hlad po mlieku, čo oživí nákupné ceny mlieka,“ konštatoval v tejto súvislosti minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

„Výstavba mliekarne v Nitre je dobrou správou pre slovenských poľnohospodárov. Nemusia skončiť výrobu mlieka a dostávajú perspektívu. Dôležité je, že výrobky smerujú na tretie trhy,“ podčiarkol Pastorek.

Po rokoch útlmu výroby mlieka sa podľa neho stáva reálnym oživenie nielen existujúcich fariem, ale aj ich rozšírenie či vznik nových fariem. „Dôležité je neodísť od chovu, ale vydržať dva roky, než začne fungovať nová mliekareň. To si, pravda, vyžaduje na prechodné obdobie aj podporu od vlády – tej, čo dosluhuje, i tej, čo vzíde z nových volieb,“ povedal Pastorek.

Výrobok s vysokou pridanou hodnotou

Z hľadiska viacnásobného rozvojového efektu je fabrika na dojčenskú mliečnu výživu jednou z najvýznamnejších investícií druhej Ficovej vlády. Využíva totiž trvalo obnoviteľné zdroje krajiny a má vzhľadom na očakávaný prírastok populácie ľudstva plynulo zabezpečený odbyt na trhoch, kde sa bude rodiť najviac detí.

Nová investícia významne ovplyvní slovenskú obchodnú bilanciu v agrokomoditách. Z krajiny, ktorá dlhodobo strácala sebestačnosť a dovážala aj potraviny, čo si vedela vyrobiť sama, sa vďaka novej investícii stane exportér výrobku s najvyššou pridanou hodnotou.

„Štruktúra slovenského mliekarenstva bola doteraz pomerne jednoduchá. Mnohé mliekarne sa orientovali buď na výrobu trvanlivého mlieka, masla, sušeného mlieka, či jednoduchých syrov,“ povedal Marián Záhumenský, poslanec NR SR za Smer a člen výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Tieto výrobky na rozdiel od kyslomliečnych produktov, tvarohov či sofistikovanejších dlhozrejúcich syrov majú nižšiu pridanú hodnotu a sú lacnejšie.

Ak Slovensko v rámci posilnenia potravinovej sebestačnosti niečo potrebuje, tak je to podľa Záhumenského spracovanie mlieka na výrobky s vyššou pridanou hodnotou, ktoré sú drahšie a prinesú profit nielen mliekarňam, ale aj farmárom v podobe vyššej nákupnej ceny. Fabrika na výrobu detskej dojčenskej výživy je ukážkou takejto investície.

Od úpadku k rozvoju

Od roku 1990 sa na Slovensku mliekarne iba zatvárali. Z trhu vypadli takí veľkí hráči ako košická či novozámocká mliekareň, ale aj fabriky v Žiline, Novom Meste nad Váhom, vo Veľkom Krtíši, v Hlohovci, Seredi, Galante. Len niektorí zahraniční investori (Fromageries Bell, Bongrain, Schreibers food) prispeli k rozvoju mliekarní, ktoré nadobudli, našli sa aj takí, ktorí ich zatvorili ako napríklad talianska skupina Sole, ktorá odstavila novozámocký Mliekospol, v minulom desaťročí druhú najväčšiu mliekareň na Slovensku.

Úmerne rozpadu mliekarenského priemyslu klesala aj výroba mlieka na Slovensku. Až druhej Ficovej vláde sa podarilo útlm zastaviť, keď dotiahla investora, aký tu už mal byť aspoň pri vstupe Slovenska do Európskej únie. Svet je plný lacného mlieka, ale to, čo je predajné, sú výrobky s pridanou hodnotou. Práve také bude vyrábať na Slovensku Midia Agro.

"Skupinu Midia Group, ktorá sa doteraz špecializovala na development obchodných a priemyselných objektov, pritiahli do mliečneho sektoru kontakty na obrovskom čínskom trhu, kde po uvoľnení pôrodnosti prudko rastie dopyt po mliečnych výrobkoch. Je tu perspektíva veľkého rastu,“ povedal generálny riaditeľ slovenskej dcéry Miroslav Kepak. "Ak má investícia za chrbtom čínsky trh a na ňom napojenie na tamojšie skúsené distribútorské firmy, je to základ úspechu novej investície,“ povedal pre Pravdu Miroslav Kepak.

Dohoda o novej investícii medzi vládou a Midiou Group je pre poľnohospodárov, ktorí zainvestovali do modernizácie mliečnych hospodárstiev desiatky miliónov eur, signálom, že má zmysel pokračovať v mliečnom biznise. Len ten, kto udrží a rozšíri výrobu, bude mať zelenú krajinu, zamestnanosť a spokojných ľudí na vidieku, pretože výroba mlieka viaže najviac pracovných síl z celého poľnohospodárstva.

V tejto chvíli je to 10-tisíc ľudí, teda jeden veľký hutnícky kombinát a ďalších 5-tisíc pracuje v sektore mlieka. Aj keď ide o rozptýlenú pracovnú silu, v súčte, ako vidno, tvorí významný zdroj zamestnanosti. Prichádza zmena kvality, ktorá dáva nádej na prežitie celému sektoru výroby mlieka.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mlieko #mliekáreň