Elektronické trhovisko zatiaľ usporilo 54 miliónov eur

Elektronické trhovisko dosiahlo za jeden rok fungovania k začiatku marca úsporu 54 miliónov eur, informoval minister vnútra Robert Kaliňák. Elektronické trhovisko by tak mohlo prekročiť 300-miliónovú hranicu úspor za osem rokov, na ktoré je jeho prevádzka zazmluvnená. Tým by sa prekročila predpokladaná hranica 100 miliónov eur.

01.03.2016 12:53
debata (18)

Výsledná zazmluvnená cena na trhovisku dosiahla k 1. marcu viac ako 271,6 mil. eur, pričom celkovo bolo na trhovisku 32 385 obstarávaní. V priemere sa na trhovisku uskutoční 110 obchodov za deň, pričom rekordným dňom bol 23. november minulého roka, keď sa uzavrelo 318 obchodov. Po spustení elektronického trhoviska evidoval Štatistický úrad SR 29 tis. podlimitných zákaziek, pričom v roku 2014 bolo v rámci verejných obstarávaní len 4 400 takýchto zákaziek.

„Najčastejšie obchodované komodity sú tovary, ktoré predstavujú 85-percentný podiel zo všetkých verejných obstarávaní na elektronickom trhovisku, služby sú 12,4 % a ostatné 2,6 %, čo boli predovšetkým stavebné práce,“ informoval Kaliňák. Najčastejšie boli obstarávané tonery, kancelárske potreby a stravné poukážky. Najaktívnejším objednávateľom bolo Ministerstvo obrany SR s 2 291 zákazkami, na druhej pozícii sa umiestnila Národná diaľničná spoločnosť s 1 161 zákazkami. Priemerný počet súťažiacich na jednu zákazku stúpol na 5,13, čo je podľa Kaliňáka rekordné číslo. Na elektronickom trhovisku je registrovaných viac ako 12 tis. dodávateľov, pričom pôvodný odhad bol 8 tis. Registrovaných obstarávateľov je 6 400, pričom viac ako 96 % z nich je podľa Kaliňáka spokojných s dodaným tovarom.

„Priemerná dĺžka jednej verejnej súťaže na elektronickom trhovisku je päť dní,“ informoval minister. Vo februári tohto roku sa priemerná dĺžka jednej súťaže znížila na 3,8 dňa. Podľa Kaliňáka sú ďalšími výhodami trhoviska jeho transparentnosť, anonymita a čistota. „Bez toho, aby sme mali akékoľvek pochybnosti o čistote týchto obchodov, môžeme konštatovať, že to je určite jedno z najväčších protikorupčných opatrení za posledné obdobie,“ dodal.

Realizáciu elektronického trhoviska má na starosti konzorcium firiem Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Povinnosť nakupovať na elektronickom trhovisku majú štát, obce, vyššie územné celky, ale aj subjekty nimi spravované ako napríklad nemocnice, školy, sociálne zariadenia. Finančné limity nákupu sú stanovené pri tovaroch a službách od tisíc eur do 134 tis. eur pre štát, resp. do 207 tis. eur pre ostatných. Maximálny limit pri stavebných prácach je do 5,186 mil. eur.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronické trhovisko