Súd zamietol žiadosť, aby VW musel odkúpiť auto s emisným softvérom

Predajca automobilov Volkswagen nemusí odkúpiť od zákazníka automobil, ktorý je vybavený softvérom umožňujúcim manipuláciu s testami emisií.

03.03.2016 06:41
debata (5)

Uviedol to v stredu sudca okresného súdu v meste Bochum Ingo Streek. V Nemecku ide o prvý súdny proces, ktorý sa týka tohto škandálu.

Jeden z majiteľov vozidla VW Tiguan, ktorého sa škandál dotýka, požaduje od predajcu zrušenie kúpy a vrátenie peňazí. Právnik žalujúcej strany uvádza, že pre škandál s manipuláciou testov emisií nemožno vozidlo kúpené pred necelým rokom predať.

Sudca Streek však uviedol, že zákazník nemôže vozidlo vrátiť, pretože závada sa dá ľahko odstrániť. Žalobca tiež stále môže vozidlom jazdiť, aj keď jeho svedomie môže trápiť skutočnosť, že znečisťuje životné prostredie. Podľa práva je možné vrátiť výrobcovi len produkt so značnou závadou.

Majiteľ vozidla a predajca majú teraz čas spor urovnať. Ak sa spolu nedohodnú, rozhodne Streek o prípade 16. marca. Právny zástupca žalujúceho už uviedol, že ak jeho klient nevyhrá, proti rozhodnutiu sa odvolá.

Volkswagen na súde podľa agentúry Reuters uviedol, že problém vozidla Tiguan možno vyriešiť aktualizáciou softvéru, ktorá bude trvať asi 30 minút. Má to stáť 100 eur.

Volkswagen čelí v USA viac ako 500 žalobám, tak od majiteľov vozidiel, z ktorých niektorí chcú, aby automobilka svoje autá kúpila späť, ako aj od predajcov áut. Volkswagen uviedol, že v USA uvažuje o odkúpení vozidiel.

Volkswagen vlani priznal, že po celom svete inštaloval do zhruba 11 miliónov áut s naftovým motorom softvér, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií. V Nemecku sa problém týka približne 2,5 milióna vozidiel.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Volkswagen