Vďaka stimulom má získať prácu 1820 ľudí

Slovensko podporuje investície do perspektívnych odvetví. Štátnu pomoc najnovšie dostanú zahraniční investori, ktorí plánujú investovať do bezpečnostných systémov, potravinárskeho priemyslu alebo výroby automobilov.

03.03.2016 12:30
Fico, inestičné stimuly Foto: ,
Na poslednom zasadnutí vláda schválila stimuly pre piatich investorov.
debata

Aj vďaka 43,3-miliónovej štátnej podpore má vzniknúť do roku 2018 na Slovensku 1820 nových pracovných miest. Zároveň je však na stole otázka, či by finančné prostriedky poskytnuté zahraničným investorom nemala vláda radšej dať domácim podnikateľom. Kabinet tvrdí, že o podporu sa môže uchádzať každý. Opozícia kritizovala, že vláda robí rozhodnutia v poslednej chvíli.

Päť spoločností plánuje preinvestovať 224,6 milióna eur. Nové pracovné miesta by mali vzniknúť pri Nitre, v Banskej Bystrici, Michalovciach alebo v Sučanoch. Štátne stimuly, ktoré včera schválila vláda, smerujú aj do oblastí, ktoré majú potenciál vysokého rastu. Najväčšiu štátnu pomoc dostane firma RKN Global Europe so sídlom v Banskej Bystrici, ktorá plánuje v meste vybudovať závod na výrobu bezpečnostných produktov. „Čo sa týka sektoru bezpečnostných systémov, tak je možné očakávať nadpriemerný rast. Dôvodom sú rastúce globálne hrozby terorizmu a taktiež zvýšená migrácia ľudí. Nejde len o utečencov, ale za prácou začínajú cestovať aj Ázijci. Svetové vlády chcú mať prehľad o pohybe ľudí a tieto systémy umožňujú rýchle a automatizované sledovanie,“ hovorí analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord.

Investor pochádzajúci z Dubaja chce v priemyselnom parku Šalková preinvestovať 89,4 milióna eur. Štátna pomoc bude dosahovať výšku 18 miliónov eur a investor ju podľa rezortu hospodárstva dostane, až keď závod skutočne postaví. Desať miliónov z tejto pomoci investor použije na nákup hnuteľného a nehnuteľného majetku. Zvyšných 8 miliónov eur predstavuje úľava na dani z príjmu. V banskobystrickom podniku by mali pracovať najmä vysokoškolsky vzdelaní ľudia. „Vo všeobecnosti môžem povedať, že každá investícia, ktorá prinesie nové technológie, je prínosom a tým pádom by mala priniesť aj pridanú hodnotu. V dnešnej dobe aj v niektorých montážnych procesoch musia pracovať vysokoškolsky vzdelaní ľudia,“ povedal Jaromír Pastorek, splnomocnenec vlády pre výskum a inovácie.

Dubajský investor chce v Banskej Bystrici vyrábať 28 produktov, medzi ktorými by mali byť dokumenty s ochrannými prvkami, čipové platobné karty, elektronické registračné zariadenia na športové podujatia alebo bezpečnostné systémy. „Rast trhu s elektronickými dokumentmi je obrovský. Spoločnosť TechNavio odhaduje, že medzi rokmi 2014 a 2019 bude priemerný ročný rast tohto trhu na úrovni 30 percent, čo je v porovnaní s inými sektormi vysoký údaj,“ dodáva Tomčiak. Zároveň však upozorňuje na to, že spoločnosť RKN Global patrí medzi mladšie firmy, a teda svoje miesto na trhu ešte len hľadá.

Druhý najväčší investičný stimul získa firma Midia Agro, ktorá chce pri Nitre v obci Čab vytvoriť závod na spracovanie mlieka. Spoločnosť od štátu dostane 18,5 milióna eur, z ktorých 16,5 milióna eur chce použiť na nákup dlhodobého hmotného majetku a zvyšok dostane v podobe úľavy na dani z príjmu. Svoju produkciu chce spoločnosť umiestniť najmä na čínsky trh. Investícia môže zlepšiť obchodnú bilanciu Slovenska s Čínou. Nová mliekareň špecializovaná na technologicky náročné mliečne výrobky bude najväčšia svojho druhu v Európe. Navyše môže pomôcť upadajúcej slovenskej mliečnej produkcii.

Celkovo plánuje firma pri Nitre investíciu v objeme 98 miliónov eur. Spoločnosť sa chce zameriavať na produkciu detskej mliečnej výživy, masla alebo cmaru. Výroba by sa mala začať v prvom kvartáli roku 2018 a zamestnanie v závode by malo nájsť 325 ľudí.

Investičné stimuly v tomto prípade prekvapivo nepodporuje Potravinárska komora Slovenska (PKS). „Pre PKS je zarážajúce, že pri rozhodovaní o finančnej podpore dostala prednosť pred domácimi výrobcami s tradíciou spoločnosť, ktorá nemá uvedené v predmete podnikania spracovanie mlieka a výrobu mliečnych výrobkov, spoločnosť, ktorú pred niekoľkými mesiacmi založila ako jediný spoločník neznáma cyperská spoločnosť a ktorá s výrobou a predajom sušeného mlieka nemá žiadne skúsenosti,“ uvádza komora vo svojom stanovisku. Prvovýrobcovia mlieka však novú investíciu podporili.

Do obce Mlynárovce rovnako pri Nitre pôjde ďalšia dotácia v objeme 3,9 milióna eur pre firmu Jasplastik-SK. Spoločnosť rozširuje výrobu tovarov a výliskov z plastov. Celkovo plánuje investovať 17,6 milióna eur, pričom vznikne 140 nových pracovných miest. Z investičného stimulu firma dostane 1,5 milióna eur na nákup dlhodobého majetku.

Taktiež rozširovať výrobu plánuje spoločnosť MAR SK podnikajúca v Sučanoch pri Martine. Do rozširovania výroby automobilových súčiastok a komponentov, medzi ktoré patria náboje kolies, čapy brzdy a ložiskové krúžky, chce firma investovať 15,35 milióna eur, pričom má vzniknúť 67 nových pracovných miest. Od štátu firma dostane úľavu na dani z príjmu vo výške 1,53 milióna eur.

Najmenší investičný stimul požadovala spoločnosť Syráreň Bel Slovensko, ktorá sídli v Michalovciach. Firma chce rozšíriť výrobu svojho produktu Mini Babybel. Po preinvestovaní 4,25 milióna eur by kapacita produkcie mala stúpnuť z 5400 na 8100 ton. Firma dostane stimul vo výške 1,4 milióna eur, z čoho na nákup hmotného majetku bude môcť využiť 450-tisíc eur. V Michalovciach má vďaka tomu vzniknúť 50 nových pracovných miest.

Ďalšie pracovné miesta môžu vzniknúť vďaka ohlásenej investícii v elektrárni vo Vojanoch. Minulý týždeň vo štvrtok podpísal minister hospodárstva Vazil Hudák a minister financií Peter Kažimír memorandum o porozumení s americkou spoločnosťou Theta Energy Group, ktorá má záujem vytvoriť vo Vojanoch technologický park, kde vznikne 800 nových pracovných miest. Americký investor nepožaduje od vlády žiadny investičný stimul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investičné stimuly #štátna pomoc