Šéf britskej obchodnej komory rezignoval. Pre podporu brexitu

Generálny riaditeľ Britskej obchodnej komory (BCC) John Longworth rezignoval. Bol totiž dočasne suspendovaný, pretože vyjadril podporu odchodu Británie z Európskej únie. Oznámila to BCC. Komora je prominentná podnikateľská lobistická skupina.

07.03.2016 14:20
debata

Longworth vo štvrtok na výročnej konferencii BCC podporil odchod Británie z EÚ. Porušil tak oficiálne rozhodnutie BCC, že zachová ohľadom názoru na referendum neutralitu. Prezidentka BCC Nora Seniorová zdôraznila, že organizácia nie je stranícka, preto sa rozhodla, že sa v kampani pred referendom o členstvo EÚ neprikloní ani na jednu stranu.

„John Longworth a vedenie BCC uznávajú, že Johnov osobný pohľad na referendum by pravdepodobne do budúcnosti spôsobil nejasnosti ohľadom neutrálneho postoja BCC,“ povedala BCC Seniorová. Vzhľadom na to sa Longworth rozhodol odstúpiť a vedenie jeho rezignáciu prijalo. O zotrvanie Británie v EÚ Briti rozhodnú v referende vypísanom na 23. jún.

Longworth hneď v pondelkovom rozhovore s denníkom Daily Telegraph kritizoval britského premiéra Davida Camerona za jeho slová, že národnú bezpečnosť a ekonomickú stabilitu by mohlo ohroziť, ak by Británia rozhodla pre odchode z EÚ. Podľa neho je EÚ neschopná uskutočniť užitočné reformy a Británia by mimo EÚ mohla mať svetlú ekonomickú budúcnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit