Gréci chcú od veriteľov, aby revíziu programu ukončili do 1. mája

Grécky minister financií Euclid Tsakalotos v pondelok vyzval veriteľov, aby ukončili revíziu záchranného programu do 1. mája a uzavreli tak zdĺhavé rokovania o znižovaní dôchodkov.

07.03.2016 15:17
debata (1)

Rozpory medzi Medzinárodným menovým fondom (MMF) a európskymi veriteľmi týkajúce sa dodatočných reforiem brzdia prvú revíziu záchranného programu. Grécko musí implementovať reformy, aby splnilo svoje fiškálne ciele v roku 2018. Ukončenie revízie je nevyhnutné pre začatie rokovaní o gréckej dlhovej úľave.

"Otázka času je dôležitá, ak sa chceme dostať zo začarovaného kruhu,“ povedal Tsakalotos pre noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Revízia programu sa zastavila vo februári pre dôchodkovú reformu. Bez zhody veriteľov na tom, že Grécko plní očakávania v oblasti reforiem, ministri financií eurozóny nemôžu schváliť vyplatenie ďalšej úverovej tranže.

Požiadavky MMF na ďalšie škrty v dôchodkovom systéme minister považuje za „prekvapivé“. Poukázal na vyšší výber daní a miernejší prepad gréckej ekonomiky. Minulý týždeň Tsakalotos vyhlásil, že dôchodky sa v krajine škrtali jedenásťkrát a Atény ich nemôžu znižovať znovu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov