Britské obchody Tesco vlani vyhodili 55-tisíc ton potravín

Zhruba 55 400 ton potravín sa vlani vyhodilo v obchodoch a distribučných centrách spoločnosti Tesco v Británii.

12.03.2016 06:41
debata (12)

Z toho 30 000 ton bolo pritom podľa firmy ešte možné zjesť. To je množstvo, ktoré zodpovedá približne 70 miliónom jedál. Tesco sľúbilo, že všetky prebytočné potraviny bude dávať na charitu. Do konca roka 2017 už by sa vraj nič vyhadzovať nemalo.

„Domnievame sa, že by sa nemalo plytvať žiadnym jedlom, ktoré nie je možné zjesť. Preto sme sa rozhodli, že žiadne prebytočné jedlo z našich obchodov nemá prísť nazmar,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Tesco Dave Lewis, ktorý sa podľa agentúry Reuters po účtovnom škandále snaží vylepšiť povesť podniku.

Tesco v posledných šiestich mesiacoch skúšalo nový program, ktorý vyústil do 22 ton potravín, čo zodpovedá zhruba 50 000 pokrmom. Firma program testovala v 14 obchodoch. Do konca tohto roka ho plánuje rozšíriť na všetky svoje veľké obchody v Británii a do konca budúceho roka na celú svoju britskú sieť obchodov.

Tesco v tejto veci spolupracuje s charitatívnou organizáciou FareShare, ktorá sa zaoberá prerozdeľovaním potravín. Obe partnerské organizácie chcú nadviazať spoluprácu s až 5000 charitami a miestnymi skupinami, ktorým by prebytočné potraviny dávali zadarmo.

Britský denník The Guardian na webe napísal, že viac ako 50 000 ton vyhodených potravín ročne predstavuje približne jedno percento všetkých potravín, ktoré firmou prejdú. Tesco, ktoré je najväčšou britskou maloobchodnou spoločnosťou, je podľa denníka tiež jediným maloobchodníkom v krajine, ktorý zverejňuje údaje o potravinách zmenených v odpad.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Tesco