O zmrazení produkcie ropy sa bude hovoriť v polovici apríla

Predstavitelia členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a producentov mimo tohto zoskupenia sa na rokovaniach o zmrazení produkcie ropy stretnú v polovici apríla v katarskej Dauhe.

14.03.2016 14:28
debata (2)

V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje. Pôvodné plány hovorili o tom, že stretnutie by sa malo uskutočniť 20. marca. Zdroje oboznámené so situáciou však minulý týždeň uviedli, že uskutočnenie tohto stretnutia je nepravdepodobné.

Irán sa pridá k diskusii o možnom zmrazení produkcie ropy vtedy, keď produkcia ropy v krajine dosiahne úroveň 4 mil. barelov denne. Uviedol to iránsky minister ropného priemyslu Bijan Zanganeh. V nedeľu o tom informovala agentúra ISNA. Podľa ministra by bolo primerané, ak by bola cena ropy na úrovni 70 USD za barel, Irán sa však uspokojí aj s menšou sumou. „Mali by nás nechať tak, kým iránska produkcia nedosiahne hodnotu 4 milióny. Pridáme sa potom,“ povedal Zanganeh. Reagoval tak na otázku, či sa ruský minister pre energetiku Alexander Novak bude pokúšať presvedčiť Irán, aby produkciu zmrazil.

Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela sú pripravené zmraziť ťažbu ropy na januárových úrovniach, pokiaľ sa k tomuto kroku pripoja aj ostatné producentské krajiny. Po rokovaniach v katarskej metropole Dauha to uviedol vo februári ruský minister energetiky Alexander Novak.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa