Nútili ma ničiť dôkazy, tvrdí bývalý pracovník Volkswagenu

Bývalý americký zamestnanec nemeckej automobilky Volkswagen podal na firmu žalobu za to, že ho prepustili, keď sa odmietol zúčastniť na ničení dôkazov o manipuláciách s emisnými testami.

14.03.2016 21:48
debata (6)

Podľa žaloby, ktorú Daniel Donovan podal minulý týždeň v štáte Michigan, Volkswagen ničil dokumenty spojené s obchádzaním emisných noriem a maril výkon spravodlivosti krátko po tom, keď firmu vlani v septembri úrady obvinili. Spoločnosť obvinenia odmietla.

Žaloba uvádza, že ničenie dôkazov trvalo tri dni od 18. septembra, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovými motormi inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen v ďalších dňoch priznal, že softvér inštaloval po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut, z toho v USA ich bolo takmer 600 000.

Donovan pracoval v právnom oddelení americkej pobočky Volkswagenu, ktoré malo na starosti správu elektronických informácií v prípadoch žalôb o zodpovednosti za škody a zranenia. Donovan tvrdí, že firemné oddelenie informačných technológií mazalo informácie súvisiace s prípadom emisií napriek zákazu ministerstva spravodlivosti USA až do 21. septembra a že sa so svojím podozrením zveril nadriadenému. Prepustený bol v decembri a podľa žaloby to bolo pre obavy firmy, že by o jej nezákonných krokoch informoval EPA, FBI alebo federálnu prokuratúru.

Volkswagen v pondelok uviedol, že Donovanov odchod z firmy s prípadom obchádzania emisných testov nesúvisel. „Sme presvedčení, že jeho tvrdenie o neoprávnenom ukončení pracovného pomeru je nepodložené,“ uviedol Volkswagen podľa agentúry AP.

Americké ministerstvo spravodlivosti začiatkom tohto roka podalo na Volkswagen kvôli škandálu civilnú žalobu a zhromažďuje doklady pre žalobu v trestnej veci. Volkswagen v súvislosti so škandálom čelí množstvu ďalších žalôb a vyšetrovaní. Bude sa tiež musieť vysporiadať s rozsiahlymi nákladmi na úpravu áut, ktorých sa škandál týka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie