Volkswagen má na krku žalobu od veľkých investorov

Takmer 300 veľkých investorov z celého sveta podalo v pondelok žalobu na nemecký automobilový koncern Volkswagen pre údajné porušenie povinnosti voči kapitálovým trhom v súvislosti so škandálom s manipuláciou emisií.

14.03.2016 23:14
debata (3)

Akcionári sa pred severonemeckým súdom domáhajú náhrady škody vo výške 3,256 miliardy eur. Uviedla to podľa agentúry Reuters právnická kancelária, ktorá žalujúcich zastupuje. Hovorca automobilky povedal, že sa k veci nemôže vyjadriť, pretože žalobu nedostal.

Investori podali žalobu na súd v Braunschweigu. Skupina zahŕňa nemecké poisťovne či americký penzijný fond Calpers. Dohromady je to 278 investorov z celého sveta.

„Vzhľadom na skutočnosť, že Volkswagen podľa našich informácií a skúseností vytrvalo odmieta všetky rokovania o urovnaní a tiež sa doteraz odmieta vzdať práva namietať premlčanie, bolo nutné podať túto prvú mnohomiliardovú žalobu,“ uviedol podľa Reuters vo vyhlásení právnik Andreas Tilp.

Inštitút takzvanej hromadnej žaloby, ktorú pozná napríklad americký právny poriadok, v Nemecku nie je. Právnická kancelária TISAB teda tiež podala návrh na vykonanie takzvaného vzorového konania. Pri ňom možno využiť súdny verdikt v prospech individuálneho investora ako vzor a stanoviť tak náhradu škody aj pre ostatných, ktorí boli danou vecou zasiahnutí rovnakou mierou, napísal Reuters.

Volkswagen v septembri priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipulovať s meraním emisií.

Automobilka od jesene čelí vyšetrovaniu v mnohých krajinách. V januári na skupinu podalo civilnú žalobu za porušovanie zákona o čistote ovzdušia americké ministerstvo spravodlivosti, ktoré môže od firmy teoreticky vymáhať desiatky miliárd dolárov.

Nemecký právnik Tilp už v októbri podal žalobu za drobných investorov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie