Bratislava: Začali sa zápchy pred slovenským predsedníctvom

Bratislavský magistrát plánuje do konca júna poplátať cesty a opraviť dlažby na najfrekventovanejších úsekoch mesta. Dôvodom je blížiace sa predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré Slovensko prevezme po Holandsku od júla. Dovtedy chce vedenie mesta predstaviť krásavicu na Dunaji v novom šate nielen domácim obyvateľom, ale aj zahraničným delegátom. Vodičov však v nasledujúcich mesiacoch potrápia zápchy.

15.03.2016 12:00
Bratislava, Trnavská cesta Foto: ,
Frézovanie vozovky na Trnavskej ceste v Bratislave. V hlavnom meste sa začali plánované opravy pred slovenským predsedníctvom EÚ.
debata (14)

Prvé obmedzenia pocítili šoféri v pondelňajšej rannej špičke na Trnavskej ulici, ktorá bola čiastočne uzavretá. Niektorým šoférom sa tak cesta do práce predĺžila aj o 30 minút. Oprava vyťaženého úseku zasiahla aj mestskú hromadnú dopravu, ktorá mala za následok meškanie viacerých spojov. Práve trojica ulíc – Cesta na Senec, Rožňavská a Trnavská je najdlhším opravovaným úsekom. Nový asfalt, ktorý začne v križovatke ulíc Trnavská a Bajkalská, povedie až k Zlatým pieskom smerom na letisko, na ktoré budú v rámci slovenského predsedníctva prichádzať rôzni hostia.

zväčšiť
opravy ciest v Bratislave 2016

Vodiči musia byť trpezliví

Uzávierky v úseku pred križovatkou s Bajkalskou až po križovatku s Tomášikovou ulicou budú podľa informácií samosprávy trvať do 10. apríla. Podľa neoficiálnych zdrojov sa má oprava vozovky stihnúť ešte v priebehu tohto týždňa.

Len v nedeľu večer sa pritom skončili práce na Dunajskej ulici a Mlynských nivách, kde sa nachádza autobusová stanica. Vedenie mesta vyzýva k trpezlivosti Bratislavčanov, ako aj návštevníkov mesta. V pláne je totiž opraviť aj viaceré verejné priestory a chodníky či upraviť priechody pre chodcov a rozšíriť mestské cyklotrasy.

„S menšími opravami sme začali už koncom februára v podobe opravy dlažby na Námestí Ľudovíta Štúra a na Námestí Eugena Suchoňa. Rovnako sme skončili aj s opravou cesty na Palisádach, tento úsek je tak už bez obmedzení,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Súbežne s Trnavskou ulicou sa pracuje aj na lepšom vzhľade Drotárskej a Mudroňovej ulice. Koncom marca je na rade Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu. Na Moste SNP sa bude v auguste vymieňať asfaltový koberec, rekonštruovať zvodidlá spolu s chodníkom a natierať zábradlia. Z peňazí, ktoré má mesto na opravy vyčlenené, sa budú opravovať hlavné dopravné radiály a centrum mesta v celkovej dĺžke viac ako 37 km. Na opravu ciest určilo mesto z vlastného rozpočtu 3,5 milióna eur. Zvyšných 8 miliónov eur pokryje vládna dotácia.

„Do opráv ciest investujeme v tomto roku približne 11,5 milióna eur. To je približne taká suma, akú do opráv ciest investovalo vedenie mesta v rokoch 2010 – 2014 dokopy. Takéto opravy si budú vyžadovať viaceré obmedzenia, ale musíme si uvedomiť, že cesty sa inak opraviť nedajú a opraviť ich musíme,“ pokračuje Nesrovnal.

Výsledná podoba rozpočtu na slovenské predsedníctvo sa momentálne finalizuje, keďže konečné čísla závisia od reálneho čerpania. Celkové náklady by však nemali presiahnuť 70 miliónov eur. Okrem toho sa peniaze môžu použiť len na financovanie toho, čo s výkonom predsedníctva priamo súvisí. „To znamená žiadne investície do rekonštrukcie budov, ciest či železničných staníc. Tieto výdavky má zabezpečiť mesto, kraj alebo štát,“ vysvetľuje hovorca ministerstva zahraničia Peter Stano.

Čo nás počas predsedníctva čaká?

  • Pre najvyšších predstaviteľov je pripravené ubytovanie v hoteloch Grand Hotel River Park, Crown Plaza, Sheraton, Radisson Blu Carlton a Austria Trend v kategórii štyroch a piatich hviezdičiek. Celkovo sa očakáva príchod vyše 20–tisíc delegátov.
  • V Bratislave sa bude konať približne 200 podujatí, z nich 20 na ministerskej úrovni.
  • Oprava najvyťaženejších úsekov ciest v hlavnom meste v celkovej dĺžke viac ako 37 km.
  • Od apríla bude fungovať nová letecká linka z Bratislavy do Bruselu s frekvenciou 6 letov týždenne, ktorú prevádzkuje Ryanair.
  • Úradníci sa budú v rámci Bratislavy presúvať na jednotlivé podujatia vysúťaženými autobusmi a minivanmi. Taxíky sa na tieto účely využívať nebudú.

Ubytovanie delegátov v špičkových hoteloch

Podľa predbežnej štruktúry výdavkov zhltne najviac financií personálne zabezpečenie predsedníctva, a to takmer 23 miliónov eur. Táto položka v sebe zahŕňa osobné výdavky, cestovné či prenájom bytových priestorov. Kolónku v hodnote viac ako 20 miliónov eur tvorí doprava, ubytovanie, tlmočenie a akreditácia. Pre najvyšších predstaviteľov je pripravené ubytovanie v štvor- a päťhviezdičkových hoteloch, ktoré sa hradia z rozpočtu predsedníctva. Noc v najluxusnejšom bratislavskom hoteli vyjde bežného hosťa na približne 150 eur. Zástupcovia krajín na nižšej pracovnej úrovni si platia nocľahy z vlastného vrecka a vybrať si môžu z ďalších 25 partnerských hotelov. Celkovo sa očakáva príchod vyše 20-tisíc delegátov. Finančné prostriedky sa investovali aj do telekomunikačných služieb a vzdelávania diplomatov.

Preprava vedúcich delegácií spadá pod oblasť ministerstva vnútra. Hoci sa očakávalo, že delegáti budú na presuny využívať taxislužbu, nakoniec budú cestovať vysúťaženými autobusmi a minivanmi. Na slovenské predsedníctvo reagovala aj nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zavedením novej linky z Bratislavy do Bruselu s frekvenciou 6 letov týždenne. Letecké spojenie sa objaví v novom letovom poriadku 1. apríla 2016.

„Rozpočet na predsedníctvo je v rámci regiónu V4 najnižší. Nie sú to peniaze, o ktoré občania prídu, keďže ide o jednorazový výdavok raz za 14 rokov. Okrem toho dostávame každý rok z bruselskej pokladnice 1,67 miliardy eur, takže v podobe výdavkov, z ktorých aj tak veľká časť zostáva na Slovensku, vraciame len nepatrný zlomok z toho, čo z EÚ každoročne dostávame,“ uzatvára Stano.

Návrh výdavkov na predsedníctvo SR v Rade EÚ

Európske zdroje sa minú najmä v Bratislave

  • Personálne zabezpečenie predsedníctva (napr. osobné výdavky, cestovné, prenájom bytových priestorov): 22,741 mil. eur
  • Logistika a bezpečnosť(napr. catering, doprava, konferenčné služby a vybavenie, ubytovanie, tlmočenie, akreditácia): 20,509 mil. eur
  • Kultúrno–mediálna prezentácia (napr. dary, propagačné predmety, kultúra, mediálne služby): 3,662 mil. eur
  • Administratívno–technické zabezpečenie (napr. telekomunikačné služby, polygrafické služby): 3,501 mil. eur
  • Vzdelávanie a odborná príprava: 0,484 mil. eur
  • Spolu: 50,897 mil. eur

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #predsedníctvo EÚ