Taliani a Maďari nechcú automatické predlžovanie sankcií voči Rusku

Predlžovanie sankčného režimu voči Rusku nemôže byť podľa Talianska a Maďarska automatické. Ide o najvýraznejší prejav rozporov súvisiacich s tým, aký postoj by mala zaujať EÚ voči Moskve po ruskej anexii Krymu. Maďarsko aj Taliansko patria k najväčším európskym spojencom Ruska.

15.03.2016 11:28
Euro, peniaze, graf, ekonomika Foto:
Ilustrčné foto.
debata (24)

Vlády EÚ minulý týždeň predĺžili platnosť zmrazenia aktív niektorých Rusov a ruských spoločností a taktiež predĺžili zákaz vycestovať. Omnoho menej výrazný konsenzus však panuje v prípade hĺbkovejších sankcií, ktoré sa týkajú bankovníctva a sektorov obrany a energetiky. Tieto sankcie by sa mali predĺžiť v júli.

"V tomto bode nemôžeme považovať žiadne rozhodnutie za samozrejmé,“ povedal taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni.

Krajiny ako Grécko, Taliansko a Maďarsko zdôrazňujú význam Ruska ako obchodného partnera. „Nemôžete rozhodnúť o sankciách tak, že túto tému zametiete pod koberec,“ povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. "Myslíme si, že otázka sankcií by sa mala rozhodnúť na najvyššej úrovni. Nemôže to byť automatické,“ povedal.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko