Lacná ropa núti Kuvajt zdaniť firmy a privatizovať

Kuvajtská vláda navrhla zaviesť daň zo zisku firiem vo výške desať percent a sprivatizovať niektoré štátne podniky. Dôvodom je rastúci rozpočtový deficit spôsobený prepadom cien ropy, uviedla agentúra AP.

15.03.2016 20:45
debata (20)

Návrhy sú súčasťou takmer 60-stránkového dokumentu popisujúceho rozsiahle hospodárske reformy, ktoré sú podľa vlády potrebné na zvýšenie príjmov z iných sektorov než z ropy, na zníženie výdavkov štátu a posilnenie rastu súkromného sektora.

Vláda okrem iného navrhla sprivatizovať letisko, prístavy či niektoré z podnikov vlastnených ropnou firmou Kuwait Petroleum Company.

Firemné dane sú teraz pre miestne a zahraničné firmy rôzne. Väčšina miestnych firiem neplatí daň z príjmov, niektoré však musia platiť daň za zamestnancov a povinne prispievať na chudobných a na vedu a výskum. Zahraničné firmy platia poplatok z komerčných aktivít v krajine vo výške 15 percent.

Medzi ďalšími návrhmi reforiem je spojenie vládnych agentúr a ministerstiev aj precenenie v oblasti verejných statkov a služieb, čo naznačuje, že by mohli byť čiastočne zrušené dotované ceny elektriny, vody a benzínu.

Ceny ropy začali klesať zo svojich maxím 115 dolárov za barel v polovici roka 2014 a teraz sa pohybujú pod 40 dolármi za barel. Kuvajt prvýkrát od začiatku poklesu cien ropy navrhuje úpravu svojich výdavkov. Vlani sa pre nízke ceny ropy príjmy štátu znížili o 60 percent a v nadchádzajúcom fiškálnom roku, ktorý sa začne v apríli, Kuvajt očakáva rozpočtový deficit 40 miliárd dolárov. To je o takmer 50 percent viac, než má byť deficit v tomto fiškálnom roku.

Obmedzenie štedrých výhod je veľmi citlivá záležitosť. Občania Kuvajtu sú zvyknutí na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, nezdaňovanie príjmov a vládne podpory, vďaka ktorým sú ceny niektorých tovarov nízke. Susedné krajiny zamerané na vývoz ropy, ako Saudská Arábia, Bahrajn a Spojené arabské emiráty, už tiež museli zvýšiť ceny a zaviesť podobné reformy.

Navrhované reformy už schválila vláda. Aby mohli vstúpiť do platnosti, musí ich schváliť aj parlament.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Kuvajt