Krajiny V4 požiadali Brusel preskúmať projekt Nord Stream 2

Štáty višegrádskej skupiny (V4) minulý týždeň požiadali Európsku komisiu o preskúmanie súladu projektu Nord Stream 2 s európskymi pravidlami. Na tlačovej konferencii po rokovaní so švédskou ministerkou zahraničia Margot Wallströmovou to v utorok novinárom povedal šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Štáty V4 podľa Zaorálka zopakovali predchádzajúce výhrady voči projektu.

16.03.2016 08:00
debata (5)

„Je to znova vyjadrenie kritického vzťahu k projektu Nord Stream 2, ktorý znamená zdvojnásobenie kapacity prepravovaného plynu do Európy z Ruska,“ vyhlásil Zaorálek. „Opakujeme tam svoje výhrady a požadujeme, aby sa preskúmalo, do akej miery je projekt v súlade s budovaním európskej energetickej únie,“ dodal. Za Českú republiku podľa neho podpísal výzvu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Vlani v decembri adresovali premiéri Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska predsedovi Európskej rady Tuskovi list, v ktorom poukazujú na to, že ak Brusel považuje energetickú úniu za jednu zo svojich priorít, mal by zabezpečiť, aby jej princípom zodpovedali všetky chystané projekty.

V novembri protestovali proti projektu Nord Stream 2 u Európskej komisie krajiny východnej časti EÚ vrátane Slovenska, Poľska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Lotyšska a Estónska. Nevôľu na východe Európy vyvolal už prvý plynovod Nord Stream, ktorý v roku 2011 začal privádzať do Nemecka ruský plyn podmorskú cestou, a obišiel tak územie Poľska, Bieloruska a Ukrajiny.

Na projekte Nord Stream 2 sa dohodol ruský Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/Wintershall, rakúskou OMV, francúzsku ENGIE a britsko-holandskou Royal Dutch Shell. Rozšírenie plynovodu by zvýšilo jeho kapacitu na dvojnásobných 110 miliárd kubických metrov ročne. Podľa kritikov by projekt výrazne ovplyvnil situáciu na poli energetickej bezpečnosti. Zvýšil by totiž závislosť Európy na ruskom plyne a zároveň by mohol mať negatívny dopad na vzťahy s Ukrajinou.

Európsky komisár pre energetiku Maroš Šefčovič vlani v novembri vyhlásil, že projekt vyvoláva množstvo otáznikov. Spomenul vtedy, že existujúce kapacita na prepravu plynu z Ruska do Európy sa využíva len z 50 percent. Upozorňoval tiež na vplyv na tranzit plynu cez Ukrajinu, ktorý je vraj strategickou prioritou pre EÚ.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #V4 #Nord Stream