Nemecko plánuje masívne investície do infraštruktúry

Nemecko plánuje do roku 2030 minúť za výstavbu a modernizáciu ciest, mostov, železníc a vodných ciest 264 miliárd eur. Oznámilo to ministerstvo dopravy. Plán je najväčším infraštruktúrnym investičným programom, aký kedy krajina predstavila, dodal minister dopravy Alexander Dobrindt.

17.03.2016 08:20
debata (2)

Berlín čelí medzinárodnému tlaku, aby viac otvoril štátnu pokladnicu a zvýšil výdavky na infraštruktúru. Ostatné krajiny eurozóny a Európska komisia vyzvali Nemecko, aby zvýšilo spotrebu s cieľom znížiť obrovský obchodný prebytok.

Takmer 70 percent celkovej sumy minula vláda na opravy a modernizáciu. V predchádzajúcom pláne zverejnenom v roku 2003 bola určená na modernizáciu infraštruktúry polovica z celkovej sumy.

Berlín už začal kroky, ktoré majú dostať jeho ekonomiku ťahanú teraz hlavne vývozom, do rovnováhy. Domáci dopyt tak hrá čoraz dôležitejšiu úlohu ako motor ekonomického rastu. V minulom roku ekonomika vzrástla o 1,7 percenta, z toho súkromná spotreba a štátne výdavky prispeli k rastu 1,5 percentuálnym bodom, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Nemecko