Prezident SLK: Zdravotníctvo podlieha najväčšej korupcii a kritike

Slovenská lekárska komora (SLK) a Slovenská lekárska spoločnosť (SLS) vyzývajú budúcu vládu na zapojenie odbornej zdravotníckej verejnosti do tvorby programového vyhlásenia na roky 2016 až 2020.

17.03.2016 11:47
debata (4)

Uviedli to zástupcovia oboch organizácií na tlačovej besede. Prezident SLK Marian Kollár vníma priority, ktoré predstavili koaliční partneri len ako orientačný a strohý základ pre ďalšie rozpracovanie.

„Od programového vyhlásenia vlády očakávame zásadné a principiálne zmeny slovenského zdravotníctva,“ povedal novinárom. Zdravotníctvo podľa Kollára nefunguje tak, ako by si všetci predstavovali, stáva sa z neho problémový rezort.

„Ide o rezort, ktorý dlhé roky podlieha snáď najväčšej korupcii a najväčšej kritike. Je to rezort, ktorý nemá dlhé obdobie jasnú víziu, smerovanie. Chýba mu transparentnosť, odbornosť, dialóg, spolupráca. Z nášho pohľadu to, čo mu chýba najviac, je garant kontinuálneho vývoja a nezávislosť,“ zhodnotil Kollár.

Spomínanú výzvu zaslali zástupcovia lekárov všetkým predsedom parlamentných politických strán a ich expertom na zdravotníctvo. Problémy v rezorte zdravotníctva, ktoré negatívne ovplyvňujú zdravotníckych pracovníkov pri poskytovaní kvalitnej zdravotnej starostlivosti, by sa mali podľa SLK a SLS riešiť na základe vzájomného konsenzu s odborníkmi.

Kollár dodal, že lekárske organizácie cítia povinnosť ponúknuť pri zostavení zásadného programového dokumentu pre oblasť zdravotníctva nielen svoje expertné znalosti a dlhoročné skúsenosti, ale aj potrebnú odbornú a etickú autoritu.

Prezident lekárskej komory podotkol, že spoločnou snahou oboch organizácií je, aby sa v rezorte zdravotníctva uskutočnili také zmeny, ktoré budú rešpektovať oprávnené záujmy a prospech všetkých zainteresovaných subjektov.

Podľa prezidenta SLS Jána Brezu sú obe organizácie schopné ponúknuť vláde odbornú spoluprácu na vysokej, európskej úrovni. Zmeny by sa mali okrem iného dotknúť podľa neho oblasti zdravotného poistenia a financovania zdravotnej starostlivosti. Taktiež by sa mala optimalizovať, za účasti odborníkov, sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Jednou z téz, ktoré navrhujú zástupcovia lekárov, je aj garancia poskytovania a prevádzkovania najvyššej zdravotnej starostlivosti v univerzitných a koncových nemocniciach štátom. Zásadné zmeny by sa mali dotknúť aj sústavného vzdelávania.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská lekárska komora #programové vyhlásenie vlády #Slovenská lekárska spoločnosť