Manažéri VW o emisiách vedeli skôr, tvrdí Spiegel

Šéf hlavnej značky Volkswagen a šéf nákupov boli na internom stretnutí vlani v auguste informovaní, že automobilke by pre použitie softvéru na manipuláciu s meraním emisií mohli hroziť pokuty presahujúce 20 miliárd dolárov. Informoval o tom v piatok nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý sa odvoláva na nemenovaných účastníkov stretnutia.

19.03.2016 10:11
debata (6)

Šéf značky Herbert Diess a člen predstavenstva spoločnosti zodpovedný za nákupy Francisco Javier Garcia Sanz sa na schôdzi údajne dozvedeli, že do naftových áut Volkswagenu v Spojených štátoch bol inštalovaný nelegálny softvér.

Volkswagen uviedol, že všetky informácie, ktoré Spiegel podľa svojho tvrdenia má, sú iba špekulácie a všetky závery stoja na subjektívnom popise udalostí.

Schôdza vedenia Volkswagenu sa podľa nemeckého denníka konala 24. augusta. Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) 18. septembra obvinila Volkswagen, že vo vozidlách s naftovými motormi používal softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že v celom svete softvér inštaloval do zhruba 11 miliónov áut.

Automobilka od jesene čelí vyšetrovaniu v mnohých krajinách. V januári na skupinu podalo civilnú žalobu za porušovanie zákona o čistote ovzdušia americké ministerstvo spravodlivosti, ktoré môže od firmy vymáhať teoreticky desiatky miliárd dolárov.

Investori podali desiatky žalôb na súd v nemeckom Braunschweigu. Tvrdia, že keď Volkswagen americkým úradom 3. septembra priznal, že sporný softvér použil, investorov o manipulácii s výsledkami nameraných emisií dostatočne rýchlo neinformoval.

Volkswagen sa podľa agentúry Reuters domniev, že jeho manažérske špičky pravidlá uverejňovania informácií neporušili. Proti žalobám sa vraj chce brániť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie