USA už vyvážajú ropu do celého sveta, trhy to desí

Len tri mesiace od zrušenia amerického zákazu vyvážať ropu už surovina prúdi zo Spojených štátov takmer do všetkých kútov sveta.

19.03.2016 11:15
debata (236)

Celkovo je síce tento export stále nízky, už má ale schopnosť výrazne ovplyvňovať globálny trh s touto strategickou surovinou. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Vývoz americkej ropy do zámoria sa začal na začiatku januára vypravením menšieho nákladu na tankeri Theo T do Európy a odvtedy nabral rýchlosť. K nezávislým obchodníkom, ako je Vitol Group alebo Trafigura, sa vo vývoze ropy z USA pripojili ropné koncerny ako Exxon Mobil alebo čínska spoločnosť China Petroleum and Chemical Corporation. Dodávky smerujú do Francúzska, Nemecka, Holandska, Izraela, Číny a Panamy a podľa obchodníkov čoskoro zamieria aj do ďalších miest sveta, akonáhle sa do vývozu zapoja prístavy na západnom pobreží USA.

Rastúce objemy exportu z USA teraz „desia trhy“, uviedla analytička konzultačnej spoločnosti Energy Aspects Amrita Senová. Na americkom trhu vývoz zmierni vysoké prebytky a zníži rekordné zásoby, pretlak by sa však mohol presunúť do Európy a Stredomoria. Táto oblasť pritom už teraz pociťuje zvýšené dodávky zo Severného mora a chystá sa na nástup prvých dodávok iránskej ropy od roku 2012.

Spojené štáty v dohľadnej budúcnosti zostanú relatívne malým vývozcom v porovnaní so Saudskou Arábiou, Irakom, Mexikom alebo Ruskom, dodávky americkej ropy ale rýchlo narastajú. Popredný prevádzkovateľ amerických ropných terminálov Enterprise Products Partners tento mesiac uviedol, že len on sám by mal zabezpečiť v prvom štvrťroku vývoz ropy v objeme okolo 165 000 barelov denne, čo je medziročný nárast o 28 percent.

Spojené štáty zaviedli zákaz vývozu po ropnej kríze rokov 1973–1974. Pred jeho decembrovým zrušením vyvážali až pol milióna barelov denne, najmä z Aljašky a niekoľkých ďalších miest, ktoré federálna vláda povoľovala, hlavne do Kanady.

Zrušenie zákazu by v dlhodobejšom horizonte malo zabezpečiť lepšie perspektívy americkým ťažiarom ropy z bridlicových ložísk a dať Spojeným štátom väčší vplyv na svetovom energetickom trhu. Spojené štáty v súčasnosti ťažia zhruba 9,2 milióna barelov ropy denne, z toho asi polovica pochádza z bridlicových ložísk. Do USA sa dováža ďalších zhruba sedem miliónov barelov denne.

Ťažba ropy v USA obnovila v roku 2009 rast po takmer štvrťstoročí poklese a do roku 2014 sa zvyšovala rekordnými tempami okolo 15 percent ročne. O prudký nárast produkcie ropy v USA sa zaslúžil nástup technológií dobývania ropy z bridlicových zdrojov.

Prudký pokles svetových cien, ku ktorému nárast ťažby v USA významne prispel, by mal ťažbu v USA tento rok a v budúcom roku znížiť. Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) ale v januári predpovedala, že produkcia v USA začne znovu rásť a v roku 2021 dosiahne rekordného maxima viac ako 14 miliónov barelov denne. Tým by podstatne prekonala terajšiu ťažbu najväčších svetových producentov Ruska a Saudskej Arábie, ktorých ťažba sa pohybuje nad desiatimi miliónmi barelov denne.

236 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA