Bezplatný lístok na rýchlik získate aj cez telefón

Cestujúci, ktorí majú nárok na bezplatné cestovanie štátnymi vlakmi, majú možnosť kúpiť si cestovný lístok prostredníctvom mobilného telefónu.

23.03.2016 14:00
vlak, cestovný lístok, cestovanie, železnica,... Foto: ,
Železničná spoločnosť Slovensko zavádza novú službu pre cestujúcich, ktorí majú nárok na bezplatnú dopravu. Cestovný lístok si môžu kúpiť prostredníctvom mobilného telefónu.
debata (3)

Novú službu zavádza štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pred veľkonočnými sviatkami, ktoré sú pre mnohých ľudí spojené s cestovaním. Najväčší nápor zažívajú dopravcovia na trasách medzi Bratislavou a Košicami. Kto chce cestovať štátnym rýchlikom, v utorok poobede mal stále možnosť kúpiť si lístok na nasledujúce dni smerom do Košíc. Žlté vlaky RegioJetu sú v tomto smere vypredané.

Nová možnosť rezervovania bezplatného cestovného lístka pre študentov a dôchodcov im uľahčí cestovanie. Lístok si možno kúpiť na telefónnom čísle kontaktného centra 18 188, ktoré má nepretržitú prevádzku. Po objednaní lístka ho cestujúci dostane do svojho mobilu prostredníctvom SMS správy. Cena lístka na bezplatnú dopravu zakúpeného takouto formou je 80 centov. V prípade kúpy lístka aj s miestenkou cena stúpa na 1,20 eura.

„Zavedením novej služby – lístok do mobilu vychádzame v ústrety požiadavkám bezplatných cestujúcich a rozširujeme zabezpečenie nulového lístka v predstihu. Cestujúci iba zavolajú operátorovi, ktorý im poradí a ich lístok im zašle do mobilu vo forme SMS správy. V čase vysokého záujmu získajú cestujúci informáciu o dostupnosti diaľkového spoja aj lístok v predstihu bez potreby chodiť na stanicu dvakrát,“ uviedol k spusteniu služby Jozef Schmidt, riaditeľ úseku obchodu ZSSK.

Zavedením novej služby – lístok do mobilu vychádzame v ústrety požiadavkám bezplatných cestujúcich a rozširujeme zabezpečenie nulového lístka v predstihu.
Jozef Schmidt, riaditeľ úseku obchodu ZSSK

Na bezplatné cestovanie v diaľkových spojoch platia kvóty. V prípade, že v danom spoji sa vydá stanovený počet bezplatných cestovných lístkov, študenti a dôchodcovia, ktorí majú na túto dopravu nárok, sa už bez platenia v konkrétnom vlaku neodvezú. Často sa stáva, že najmä dôchodcovia až priamo na stanici zistia, že bezplatné miesta sú už všetky obsadené a chodia si ich na stanicu rezervovať v predstihu, hoci by tak mohli spraviť aj cez internet. Vďaka telefónnej objednávke už ľudia nebudú musieť chodiť na stanicu zbytočne.

Túto službu však nie je možné využiť vo vlakoch EuroCity a SuperCity. Limitovaný počet miest na bezplatnú prepravu je v rýchlikoch, regionálnych rýchlikoch, expresoch a vlakoch EuroNight. Okrem nich je cez telefón možné získať bezplatný lístok aj na osobné vlaky, no v tých limity na bezplatné cestovanie nie sú, a teda lístok možno použiť na ktorýkoľvek z nich.

Štátny dopravca s cieľom vyhovieť vysokému dopytu po cestovaní pred veľkonočnými sviatkami a po nich pridáva 19 spojov a súpravy predĺži o 100 vozňov. Vo štvrtok 24. marca ZSSK vypraví z Bratislavy päť posilových vlakov a z Ostravy do Košíc jeden. V pondelok 28. marca vyrazí na trate 12 posilových vlakov, z toho do Bratislavy pôjde sedem spojov. Následne v utorok pôjde jeden mimoriadny vlak z Košíc do Bratislavy.

V utorok popoludní bolo ešte stále možné kúpiť na štátne vlaky cestovné lístky s miestenkami. Výnimku tvorili súkromné vlaky spoločnosti RegioJet. Aj pondelkové spoje súkromného dopravcu už mali značne obmedzený počet miest. Približne sto miest bolo voľných už len na ranný spoj, ktorý z Košíc do Bratislavy vyráža o 5:17. V tomto prípade však najlacnejšie cestovné nie je 9, ale po novom už 18,70 eura. V prípade kupovania kreditného cestovného cez internet možno cestovať žltým vlakom z Košíc do Bratislavy za 17,76 eura.

„Popoludňajšie spoje v stredu (23. 3.) a vo štvrtok (24. 3.) majú predaných od 60 do 90 percent miesteniek. Najvyšší záujem je v týchto dňoch o R 609 Spišan (z Bratislavy o 13:55) a R 611 INTERSPORT (z Bratislavy o 15:55),“ povedala v utorok popoludní Jana Morháčová, hovorkyňa spoločnosti ZSSK.

Kto si ešte nekúpil cestovný lístok na obdobie po sviatkoch, ešte stále má čas. „Na cestovanie po sviatkoch (Veľkonočný pondelok) majú diaľkové vlaky na uvedenej trase predaných 20 – 40 percent miest,“ dodala Morháčová. V prípade, že cestujúci si z kapacitných dôvodov už nebudú môcť kúpiť lístok na trase Bratislava – Žilina – Košice, stále môžu využiť južnú trať cez Zvolen. Na tejto trati sa obsadenosť vlakov v utorok pohybovala len na úrovni 20 percent.

Ľudia cestujúci medzi západom a východom Slovenska autom môžu v porovnaní s minuloročnými veľkonočnými sviatkami využiť o 56 kilometrov diaľnic viac. Vodiči, ktorí plánujú v tomto roku využiť diaľničnú sieť po prvýkrát, si nesmú zabudnúť kúpiť elektronickú diaľničnú známku. Urobiť tak môžu prostredníctvom internetu alebo na vybraných čerpacích staniciach. V prípade jazdy bez platnej známky dostanú majitelia áut automaticky pokutu vďaka systému 114 kamier snímajúcich značky automobilov.

Najväčší nápor na diaľniciach sa očakáva vo štvrtok. Národná diaľničná spoločnosť práve na Zelený štvrtok v minulom roku zaznamenala najvyššiu intenzitu premávky. V porovnaní s priemerom použilo v tento deň diaľnice o 34 percent viac automobilov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bezplatné vlaky #SMS lístok #veľkonočné sviatky