Otrasy na burzách: zlacnie elektrina aj plyn

Slovenské domácnosti opäť ušetria na energiách. Po januárovom zlacnení elektriny o jedno percento a plynu o 3,6 percenta sa pripravuje ďalší pokles cien oboch kľúčových energií.

31.03.2016 07:00
debata (27)

Ide o dôsledok turbulencií na svetových burzách, ktoré sa obávajú ekonomického pribrzdenia Číny, a preto už vopred padajú tak akcie podnikov, ako aj ceny ropy. Následne nato idú dole aj burzové ceny elektriny a plynu, čo sa prejaví aj na cenách energií na Slovensku.

Ceny elektriny a plynu na burzách sú aktuálne výrazne nižšie oproti cenám, s akými slovenský regulačný úrad počítal pri stanovovaní cien energií na rok 2016. Kým úrad pri výpočte tohtoročných maximálnych cien elektriny bral do úvahy burzovú cenu elektriny na úrovni zhruba 34 eur za megawatthodinu, cena na pražskej burze sa pohybuje na 25 eurách. Pri plyne počítal regulátor s cenou okolo 21 eur za megawatthodinu, no burzová cena je okolo 13 eur.

Vzhľadom na doterajší vývoj a podiel nákupných cien by sa konečné ceny elektriny či plynu mohli podľa prepočtov Pravdy znížiť až o 10 percent. Je však možné, že turbulentný vývoj sa zmierni a zlacňovanie by potom bolo slabšie. Vlani z podobných dôvodov regulačný úrad prehodnocoval ceny plynu už na jeseň. Teraz je zatiaľ v hre zmena cien od januára 2017. „Predpokladáme, že súčasný, respektíve tohtoročný pokles cien komodít by sa mohol prejaviť v cenách na rok 2017,“ hovorí Miroslav Kulla, konateľ RWE Gas Slovensko.

Energie lacnejú v očakávaní slabšieho rastu ekonomík. Nemecký index DAX stratil za posledné štyri mesiace 15 percent. Ropa sa na burze v New Yorku obchoduje za 38 dolárov za barel, čo je o 40 percent nižšia cena, ako bola vlani v máji.

Zlacňovanie energií z posledných rokov pomáha zvyšovať životnú úroveň Slovákov. Aby sme sa však mali tak dobre ako ľudia na Západe, je potrebný silnejší rast platov. Celkovo ceny na Slovensku dosahujú 63 percent priemeru EÚ, na druhej strane platy zaostávajú ešte viac a sú len na úrovni 38 percent európskeho priemeru. Vlani sa priemerná mzda v SR pohybovala okolo 880 eur, ale priemer v EÚ bol podľa údajov z roka 2014 až 2300 eur a v krajinách, ako je Rakúsko či Nemecko, sú priemerné hrubé mzdy nad 3500 eur.

Ceny pod nákladmi

Energie navyše lacnejú nielen v SR, ale aj v iných krajinách. Ďalšie zlacňovanie sa očakáva. „Tento názor podporuje aj rozvoj medzinárodných energetických prepojení a avizované odkúpenie dvoch tretín stredoeurópskej burzy PEX zo strany Európskej energetickej burzy EEX, čím sa vytvorí ešte väčší trh s energiami, čo by mohlo viac podporiť vyššiu konkurenciu, a teda nižšiu cenu na trhu. Na druhej strane je predajná cena elektriny na burze podľa odborníkov pri niektorých typoch elektrární už pod mierou nákladov a tieto zdroje sa oplatí prevádzkovať iba za určitých špecifických podmienok s cieľom zabezpečiť stabilitu sústavy,“ hovorí Tomáš Hanus, odborník na oblasť energetiky zo spoločnosti Atos.

Priestor na ďalšie zlacňovanie vidí aj regulačný úrad, no cenové konanie zatiaľ otvoriť neplánuje. Možný pokles necháva na dodávateľoch energií. Tí však nakupujú energie aj na rok dopredu, čím zafixujú cenu bez rizika jej zmeny na celé obdobie. „Aktuálne pohyby cien na burze, či už smerom dolu, alebo hore, sa väčšiny zákazníkov Stredoslovenskej energetiky (SSE) nedotknú a cena komodity je pre nich stabilná. Našich zákazníkov nevystavujeme riziku burzových špekulácií, a preto elektrinu a plyn nakupujeme vopred. Pokiaľ ceny na veľkoobchodnom trhu klesnú, SSE znižuje svoje ceny v ponukách na ďalšie obdobie,“ uviedla Michaela Krivá zo SSE.

Regulátor otvára cenové konanie zvyčajne koncom roka. V minulom roku však cenové konanie prebehlo dvakrát. Prvýkrát zlacnel plyn o 1 percento v januári a následne v septembri Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) oznámil pokles o ďalšie takmer 4 percentá. NBS však vo svojej predpovedi z roku 2015 rátala s jarným cenovým poklesom o 7 percent. Štát namiesto razantnejšieho zlacňovania prišiel s vratkami za plyn vo výške od 10 do 165 eur. Najviac dostali späť domácnosti, ktoré plynom aj kúria. Začiatkom tohto roka zároveň zlacnel plyn o ďalších 3,6 percenta.

S cenami plynu zlacnela začiatkom januára o 1 percento aj elektrina. Inštitút finančnej politiky spadajúci pod ministerstvo financií však ešte vlani v septembri odhadoval, že elektrina zlacnie o 1,8 percenta. Napríklad cena elektriny sa zo svojho vrcholu 90 eur/MWh v roku 2008 postupne dostala až pod súčasnú úroveň 30 eur/MWh. Väčšina dodávateľov pritom znížila cenu elektriny len po maximálnu hranicu, ktorú im stanovil regulačný úrad.

Odhadnúť možný vývoj cien energií je podľa Hanusa vzhľadom na politické a regulačné zásahy do trhového prostredia veľmi komplikované. Okrem silovej zložky platí zákazník v cene elektriny aj za distribúciu po nízkonapäťových úrovniach, prenos po linkách vysokého napätia, straty v sieťach, poplatok za udržanie frekvencie v sieti či dotácie na obnoviteľné zdroje energie, podporu baníctva a poplatok za likvidáciu vyradených jadrových reaktorov.

Vývoj cien je online

„Ceny energií sa na veľkoobchodnom trhu menia stále. Tento vývoj v plnej miere premietame i do cien pre našich zákazníkov. Domácnostiam a malým podnikom spravidla ceny upravujeme vždy od začiatku nasledujúceho roka,“ hovorí Jiří Koudela, riaditeľ predaja Slovakia Energy. „Naša spoločnosť rešpektuje cenovú politiku regulátora a počas roka uplatníme všetky zmeny, ktoré regulačný úrad prinesie,“ potvrdila aj Michaela Dobošová, hovorkyňa Západoslovenskej energetiky.

Cenotvorbu energií nepriamo držia v rukách aj samotné domácnosti. ÚRSO začal podľa agentúry SITA zverejňovať vývoj cien elektriny a plynu na burzách. Aktuálne ceny komodít na svetových trhoch tvoria približne polovicu nákladov, ktoré platia odberatelia svojim dodávateľom. Rozhodnutie zverejňovať burzové ceny plynu a elektriny chváli aj energetický analytik. „Neočakávam však, že tieto informácie zásadne ovplyvnia koncových odberateľov, čiže domácnosti a malé podniky, ktoré jediné svojím správaním dokážu vytvoriť efektívny tlak na dodávateľov energie. Je nevyhnutné koncových odberateľov detailne informovať a vzdelávať o možnostiach zmeny dodávateľa,“ tvrdí Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

„Viacerí dodávatelia energií dlhodobo hovoria o potrebe uvoľnenia regulácie dodávky elektriny pre domácnosti a malé podniky, čím by mohol vzniknúť priestor pre aplikovanie trhových princípov tvorby ceny podobne ako pri neregulovaných segmentoch zákazníkov. Na druhej strane je napriek snahe zrejmá nízka uvedomelosť koncových odberateľov v domácnostiach a malých podnikoch pri ich právach vo vzťahu k dodávateľom energií a ochrane spotrebiteľa. ÚRSO aj z toho dôvodu zatiaľ nehodlá reguláciu v tomto segmente zrušiť ani výhľadovo,“ uzatvára Hanus.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #zlacňovanie #Čína #plyn #elektrina