Šéf Bundesbank varuje pred odchodom Veľkej Británie z EÚ

Veľká Británia profituje z toho, že je súčasťou vnútorného trhu a EÚ by stratila významný hlas za konkurenciu a voľný obchod, ak by Británia opustila úniu. Povedal to šéf nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Jens Weidmann.

30.03.2016 14:50
debata (2)

"Aj eurozóna, aj Veľká Británia si užívali ekonomické výhody vnútorného trhu,“ povedal Weidmann pre Funke Mediengruppe. Ekonomické dopady prípadného vystúpenia Veľkej Británie z EÚ budú podľa jeho slov závisieť od toho, ako bude vyzerať nasledovná hospodárska spolupráca. Upozornil však, že už len neistota okolo možného odchodu krajiny z EÚ pôsobí na ekonomiku nepriaznivo.

Britská centrálna banka (BoE) vidí riziko, že britské referendum o zotrvaní v EÚ by mohlo zvýšiť náklady na požičiavanie si, oslabiť britskú menu a sprísniť podmienky poskytovania hypotekárnych úverov. Banka v utorok upozornila, že výhľad týkajúci sa finančnej stability je v porovnaní predchádzajúcou novembrovou správou horší. „Výhľad finančnej stability Veľkej Británie sa zhoršil,“ uviedla BoE. "K domácim rizikám sa pridali riziká spojené s referendom,“ uviedla britská centrálna Referendum o zotrvaní krajiny v EÚ sa uskutoční 23. júna. Banka už skôr avizovala, že vytvára plány pre prípad finančnej nestability, vyhýba sa však tomu, aby odporučila vystúpenie či zotrvanie krajiny v EÚ. 

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Bundesbank #Brexit