Číňania otvoria centrum v Senci, prezentovať budú ázijské firmy

Čínska priemyselná skupina Jiangsu Weitian Chemical Group v spolupráci so skupinou IPEC Group plánujú v seneckom D1 Parku 28. júna tohto roku otvoriť prvých 1 800 metrov štvorcových plochy administratívneho, logistického a výstavného centra D1 Expo Business Centre.

30.03.2016 19:30
debata (2)

Ako ďalej informoval riaditeľ IPEC Group Ivan Čarnogurský, priestory by mali byť využívané ako veľkoobchodné, zastupiteľské a prezentačné centrum pre interkontinentálne firmy z Ázie. Centrum by tiež malo pomôcť so vstupom ázijských a prevažne čínskych firiem a investorov na európsky trh a pomôcť im prezentovať sa. Čínsky investor vložil do projektu 10 mil. eur.

„Keď dnes má tento objekt kapacitu 10 tis. metrov štvorcových výstavnej a biznisovej plochy, tak v budúcnosti má ambíciu dosiahnuť až 100 tis. štvorcových metrov,“ informoval Čarnogurský. Za spoluprácu s ázijskými firmami je zodpovedná hlavne spoločnosť Eusahub, ktorá je partnerom skupiny IPEC a partnerom celého projektu.

Ako informoval Ján Janek zo spoločnosti Eusahub, ich cieľom je priniesť na Slovensko čínske firmy, ktoré si v rámci D1 logistického centra otvoria vlastnú prevádzku. Spoločnosť Eusahub by mala následne čínskym firmám pomôcť s ich expanziou na európskom trhu.

„V prípade, že tento projekt na základe nášho spoločného snaženia uspeje, bude to veľmi výhodné a prinesie to Slovensku veľké zisky,“ uviedla generálna riaditeľka a spolumajiteľka rodinného holdingu Jiangsu Weitian Chemical Group Lin Shengqin. Jedna administratívna jednotka, ktorú si investori v D1 logistickom centre môžu kúpiť ako svoje administratívne sídlo, stojí 180 tis. eur. Projekt ma v súčasnosti kapacitu pre 168 firiem, pričom ambíciou je tieto kapacity v dohľadnom čase zväčšiť desaťnásobne. Zatiaľ je podľa Janeka istých 10 zákazníkov, ktorí k 28. júnu vstúpia do týchto priestorov.

IPEC Group pôsobí na developerskom trhu od roku 1993. Za ten čas rôznymi formami skupina zastrešovala projekty s celkovou úžitkovou plochou vyše osemsto tisíc štvorcových metrov. Špecializuje sa predovšetkým na priemyselné a logistické areály, no venuje sa aj výstavbe bytov, obchodných priestorov a kancelárií.

Skupina Jiangsu Weitian Chemical Group s centrálou v meste Xuzhou v provincii Jiangsu bola založená v roku 2007. Špecializuje sa na výrobu chemikálií a produktov z koksu, jej výrobná kapacita predstavuje ročne až takmer tri milióny ton koksu, 300 tisíc ton metanolu a 150 tisíc ton čiernouhoľného dechtu. Skupinu tvorí päť spoločností vrátane Xuzhou Weitian Chemical Company Limited a Hai Ya Qi Zhiye Properties Limited, ktoré spolu zamestnávajú viac ako tritisíc pracovníkov. Časť skupiny sa venuje developmentu realitných projektov v Číne i v zahraničí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #senec