Európske akcie stiahli dolu klesajúce ceny ropy

Západoeurópske akcie začali nový štvrťrok výrazným prepadom na najnižšiu hodnotu za mesiac. Spôsobil to pokles cien ropy, ktorý stiahol nadol energetické spoločnosti, a firma Osram, ktorá bola vyradená zo zoznamu hlavných dodávateľov firmy Apple.

02.04.2016 11:42
debata (4)

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 klesol o 1,5 percenta na 1306,69 bodu. Index tak nadviazal na prepad z prvého štvrťroku, keď stratil 7,7 percenta.

Energetické firmy oslabili o 2,7 percenta. Pokles cien ropy stiahol nadol hlavne akcie firiem BP a Total. Posilnili však akcie nemeckej oceliarne Thyssenkrupp o 4,9 percenta po správe nemeckých médií, že indická oceliareň Tata Steel plánuje kúpiť podiel v európskej oceliarskej divízii Thyssenkrupp.

Firma Apple zverejnila zoznam 200 najväčších poskytovateľov súčiastok a služieb, z ktorého tento rok vypadla firma Osram. Zoznam neuvádza, čo firmy Applu dodávajú, a Osram sa odmietol vyjadriť k tomu, či a aké súčiastky dodáva alebo dodával Applu. Osram vyrába diódy LED, ktoré sa používajú okrem iného vo fotoaparátoch a inteligentných telefónoch, upozornila agentúra Reuters. Akcie spoločnosti oslabili o 0,4 percenta.

Európske akcie zostali v stratách aj po zverejnení správy o vývoji nezamestnanosti v USA. Podľa niektorých obchodníkov je to preto, že miera nezamestnanosti v krajine stúpla na päť percent z osemročného minima 4,9 percenta čo by mohlo znamenať, že v USA v najbližšej budúcnosti úrokové sadzby nebudú rásť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #burza