Dolné Sasko kritizuje výplatu odmien manažérom Volkswagenu

Nemecká spolková krajina Dolné Sasko kritizuje plány Volkswagenu vyplatiť odmeny vrcholovým manažérom v situácii, keď automobilka čelí škandálu s manipulovaným meraním emisií a mala by znižovať náklady.

09.04.2016 08:00
debata (1)

Dolné Sasko je významným akcionárom Volkswagenu, v najväčšej európskej automobilke drží pätinový podiel. Má aj dve kreslá v dvadsaťčlennej dozornej rade Volkswagenu, ktorá má v otázke miezd vedúcich činiteľov posledné slovo.

„Spolková krajina Dolné Sasko si veľmi dobre uvedomuje problematickú povahu pohyblivých odmien,“ uviedla hovorkyňa spolkovej krajiny, kde sa nachádza aj najväčšia továreň Volkswagenu. Celkovo koncern v Dolnom Sasku zamestnáva viac ako 100 000 ľudí.

Odmeny pre vysokých manažérov sa stali jablkom sváru medzi automobilkou a vplyvnými odborovými predákmi v čase, keď by automobilka už mala dokončovať novú stratégiu.

Nemecký magazín Der Spiegel s odvolaním sa na firemné zdroje uviedol, že členovia správnej rady sa odmietli odmien dobrovoľne vzdať a zhodli sa namiesto toho na škrtoch. To by mohlo komplikovať rokovania s vplyvnými odbormi, ktoré majú v správnej rade taktiež svojich zástupcov.

Hovorca Volkswagenu uviedol, že diskusia, či sa vzdať bonusov, teraz nie je na programe dňa. „Žiadne rozhodnutie nepadlo, dozorná rada by sa mala stretnúť v druhej polovici mesiaca. Správna rada trvá na svojom vyjadrení, že je potrebné utiahnuť si opasky. Nikto ale nehovoril, že je potrebné sa bonusov úplne vzdať,“ povedal hovorca.

Tlak na to, aby Volkswagen vykonal škrty v hlavných aktivitách v Nemecku sa zvýšil po tom, keď sa vlani v septembri rozhorel škandál okolo manipulácie s meraním emisií naftových vozidiel. Nemenovaný člen dozornej rady agentúre Reuters tiež povedal, že aj keď zmeniť právne záväzné manažérske zmluvy je zložité, zriecť sa bonusov by bolo správne.

„Možno tvrdiť, že manipulácia s emisiami naftových áut pomohla v predošlých rokoch zvýšiť zisky, a je teda o to viac žiaduce, aby dozorná rada odporučila správnej rade, aby sa výplaty odmien zriekla,“ uviedol zdroj.

Ďalšie napätie vnútri koncernu sa objavilo tento týždeň, keď zástupcovia zamestnancov obvinili šéfa vlajkovej značky VW Herberta Diessa, že sa snaží využiť škandál okolo manipulácie s meraním emisií ako zámienku pre rušenie pracovných miest.

Automobilka vraj teraz pracuje na kompromisnom riešení. Podľa zdrojov by mohla zmeniť pravidlá odmeňovania najvyšších manažérov tak, aby sa pohyblivá zložka mzdy znížila a pevná zložka bola vyššia. Návrhy by mali byť pripravené do 20. apríla. Dozorná rada by vtedy mala rozhodovať o výsledkoch za uplynulý rok a odmenách pre riadiacich pracovníkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie