Tesco je opäť ziskové

Najväčší britský maloobchodný reťazec Tesco sa v poslednom roku vrátil k zisku a nechal tak za sebou hlbokú stratu z minulého obdobia.

13.04.2016 10:00
debata (1)

Firma navyše za posledný štvrťrok vykázala prvý nárast očistených tržieb na domácom trhu za viac ako tri roky. Skupina, ktorá pôsobí aj na slovenskom trhu, urobila za posledný rok „značný pokrok“, povedal k výsledkom jej šéf Dave Lewis.

Zisk pred zdanením za finančný rok 2015/2016 dosiahol 162 miliónov libier. V predchádzajúcom roku spoločnosť utrpela v dôsledku odpisov nehnuteľného majetku hrubú stratu 6,4 miliardy libier, ktorá bola najhorším výsledkom v jej takmer storočnej histórii. Finančný rok sa skončil 27. februára.

Celoročný prevádzkový zisk očistený od jednorazových položiek stúpol o 0,4 percenta na 944 miliónov libier a mierne prekonal aj odhady analytikov, uviedla agentúra Reuters. Tržby reťazca zostali bezo zmeny na 48,4 miliardy libier.

Tržby britských predajní otvorených dlhšie ako rok sa v poslednom štvrťroku finančného roka zvýšili o 0,9 percenta. Skupina tým nadviazala na rast tržieb v predvianočnej sezóne.

Spoločnosť uviedla, že jej ziskovosť budú naďalej obmedzovať „investície do cien“ v situácii cenovej vojny na britskom maloobchodnom trhu. Podľa firmy bude z tohto hľadiska obtiažna najmä prvá polovica tohto roka.

Tesco je tretím najväčším maloobchodným predajcom na svete.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesco #reťazce