Ceny ropy opäť rastú, Brent prekračuje 44 USD za barel

Ceny ropy v stredu popoludní zmazali svoje predchádzajúce straty. Spôsobila to správa o stave zásob v USA, ktorá upozornila na rast dopytu po benzíne a prekonala aj negatívny vplyv údajov o vyššom raste zásob ropy, než sa čakalo.

13.04.2016 19:39
debata (57)

Cena severomorskej ropy Brent okolo 17:10 SELČ vzrástla o 0,29 percenta na 44,82 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase zdražela o 0,21 percenta na 42,26 dolára.

Americký úrad pre energetické informácie EIA uviedol, že zásoby ropy sa v uplynulom týždni zvýšil o 6,6 milióna barelov. Analytici čakali rast len ​​o 1,9 milióna barelov. Zásoby benzínu však pred hlavnou letnou sezónou klesli viac, než sa čakalo, čo ukazuje na rast dopytu po benzíne.

Údaje prichádzajú v čase, keď sa trhy pripravujú na nedeľné rokovania popredných producentských krajín o zmrazení ťažby. Trh v posledných dňoch stavil na to, že nedeľné stretnutie popredných ťažobných krajín v Dauhá dosiahne ciele a skončí dohodou o zmrazení produkcie ropy na januárových úrovniach. Otázkou však je, či to bude stačiť, aby sa znížili nadmerné dodávky ropy na trhy. Ropný minister Saudskej Arábie v stredu opäť vylúčil možnosť, že by krajiny rokovali o znížení produkcie.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v stredu tiež znížila svoj odhad rastu svetového dopytu po rope o 50 000 barelov denne. Varovala tiež, že by mohla v znižovaní odhadu ďalej pokračovať, napísala agentúra Reuters.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC