Ropná vojna sa tak skoro neskončí

Ropná vojna svetových mocností sa ani po včerajšku neskončila. V katarskom hlavnom meste Dauha včera krajiny OPEC-u (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu) a nečlenské štáty rokovali o tom, či a kedy zmrazia produkciu čierneho zlata na januárové úrovne, čím by sa stabilizovala už viac ako rok klesajúca cena tejto komodity.

18.04.2016 13:30
Ali al-Naimi, Saudská arábia, Katar, Dauha,... Foto:
Saudskoarabský minister pre ropu Ali al-Naimi (druhý sprava) prichádzal na včerajšie stretnutie v katarskom hlavnom meste Dauha v dobrej nálade.
debata (5)

Na rokovaní sa včera zúčastnilo 16 krajín, ktoré majú na celosvetovej ťažby ropy podiel 73 percent. Po celodňovom maratóne diskusií k dohode nakoniec nedošlo. Trhy sa počas dňa správali tak, ako keby k historickému kompromisu nemalo dôjsť. Cena ropy tak klesala k hranici 40 dolárov za barel.

Kartel OPEC by mal podľa plánov, s ktorými prišli veľmoci na rokovanie, ťažiť najviac 32 miliónov barelov ropy denne. Celková ponuka na globálnom trhu sa bude pohybovať na úrovni okolo 90 miliónov barelov. Zmrazenie produkcie ropy podľa tohto návrhu potrvá do októbra tohto roka. Potom sa producenti stretnú opäť, aby zhodnotili pokrok smerom k „progresívnemu zotaveniu trhu s ropou“. Čím menej bude prebytku ropy na trhu, tým vyššia bude jej cena. Ropné krajiny k tomuto kroku ženú finančné problémy, keďže ich štátne rozpočty sú z 90 percent odkázané práve na príjmy z ropy. Ťažba momentálne prevyšuje dopyt zhruba o 1,5 milióna barelov denne.

Nie všetci však s novou dohodou súhlasia. Irán včera ukázal, že o žiadne zmeny na trhu záujem nemá, chce vyvážať do sveta toľko ropy, koľko len pôjde. Na rokovaní v Dauhe sa predstavitelia Iránu ani nezúčastnili. Práve Irán zabrzdil včerajšie rokovania, ktoré sa pretiahli do neskorých večerných hodín. Krajina, ktorej po rokoch zrušili zbrojné embargo, má 158 miliárd barelov ropných zásob. Vývoz ropy bol do značnej miery doteraz práve v dôsledku sankcií zablokovaný. Irán už ukázal, že už v priebehu pár mesiacov bol schopný zvýšiť svoju produkciu ropy z 2,8 milióna barelov na zhruba 3,3 milióna barelov denne. Do ďalšieho roka chce dokonca produkciu zvýšiť na 4,5 milióna barelov ropy denne. Je preto otázne, do akej miery sa teraz dohoda ropných veľmocí prejaví reálne na vyššej cene ropy, po ktorej tak všetci prahnú.

Najväčší producent ropy, Saudská Arábia, ešte v lete roku 2014 začala tzv. cenovú ropnú vojnu. Chcela si udržať trhový podiel a vytlačiť z trhu alternatívnych bridlicových ťažiarov z USA.

„Povedali sme niektorým členom OPEC-u, ako aj niektorým ďalším producentom, napríklad Rusku, že by mali akceptovať realitu, ktorou je, že Irán sa vracia na trh s ropou. Ak Irán zmrazí svoju produkciu, nemôže profitovať z odstránenia sankcií,“ povedal podľa agentúry Reuters iránsky minister ropného priemyslu Bijan Zanganeh. Väčšina analytikov sa domnieva, že dohoda na zmrazení ťažby k zníženiu globálnej nadprodukcie aj tak veľmi neprispeje. Mohla by však zabrániť poklesu cien späť k 30 dolárom za barel. Účinné pre rovnováhu trhu by podľa nich bolo zníženie ťažby.

Vojnu začal Rijád

Najväčší producent ropy, Saudská Arábia ešte v lete roku 2014 začala tzv. cenovú ropnú vojnu. Chcela si udržať trhový podiel a vytlačiť z trhu alternatívnych bridlicových ťažiarov z USA. Kým v lete v roku 2014 stála ropa viac ako 115 dolárov za barel, teraz sa drží pri cene 40 dolárov za barel. Rijád má momentálne jedny z najnižších nákladov na ťažbu čierneho zlata, a preto si mohol dovoliť tlačiť aj na zvyšovanie ťažby, a tým aj na extrémne nízke ceny ropy. Už pred pár mesiacmi sa začalo ukazovať, že sú aj oni so silami na konci, aj napriek slušným štátnym rezervám. Vlani sa rezervy krajiny znížili o 70 miliárd dolárov. Medzinárodný menový fond upozornil, že pri súčasne nízkych cenách ropy by mohol Rijád zažiť bankrot, a to do piatich rokov. V krajine rastie nespokojnosť, množia sa sociálne konflikty. Pokles ceny ropy zvýšil naliehavosť reforiem v krajine.

Iba slová, žiadne skutky

Ešte vo februári tohto roka sa krajiny OPEC-u dohodli, že zmrazia svoju produkciu na januárovú úroveň, teda nebudú už navyšovať ťažbu ropy. Zasadzovala sa o to Saudská Arábia, ale aj Rusko, Katar či Venezuela. Podľa dát Medzinárodnej energetickej agentúry Saudská Arábia v januári produkovala 10,2 milióna barelov ropy denne. Ide o nedávny produkčný vrchol 10,5 milióna barelov denne z júna 2015. Rusko v rovnakom období vyprodukovalo takmer 10,9 milióna barelov denne, pričom išlo o postsovietsky rekord.

Irak, druhý najväčší producent ropy v rámci OPEC-u, dlho tvrdil, že tento rok čaká ďalší nárast produkcie. V januári však vyhlásil, že v prípade dohody všetkých členských a nečlenských krajín OPEC-u by mohol súhlasiť s obmedzením ťažby. Námestník azerbajdžanského ministra ropného priemyslu medzitým povedal, že Baku žiadne zmrazenie vlastnej produkcie ropy nemá v pláne. Nakoniec však ustúpil. Irak v marci vyprodukoval rekordných 4,55 milióna barelov, o 0,1 milióna viac oproti februáru. Krajina je druhým najväčším producentom kartelu OPEC a nachádza sa na piatej priečke z hľadiska svetových ropných rezerv.

Peniaze či strata vplyvu?

Motivácia na zníženie kvót bola uplynulý rok pre štáty závislé od príjmov z ropy silná, keďže zníženie ťažby čierneho zlata o 10 percent by vyrovnalo ponuku a dopyt a poslalo by to ceny ropy prudko nahor. Ak by bola cena ropy napríklad 80 dolárov za barel, tržby krajín OPEC-u by vzrástli takmer o polovicu. Šejkovia však doteraz preferovali skôr zachovanie si dominantného postavenia na trhu. Vyššie ceny ropy môžu do budúcna vrátiť do hry amerických producentov bridlicovej ropy, pre ktorých sú prijateľné ceny niekde okolo 60 – 65 dolárov za barel.

Medzinárodná energetická agentúra medzičasom upravila svoj odhad situácie na ropnom trhu. Značnú redukciu globálneho prebytku očakáva už v druhej polovici tohto roku. Ťažba by mala klesnúť predovšetkým v krajinách mimo kartelu OPEC. „Navyše spotreba ropy rastie. Čína uviedla, že v prvom štvrťroku doviezla rekordných 91,1 milióna ton (7,34 milióna barelov ropy denne), teda o 13 percent viac oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Cenu ropy tlačia hore aj informácie o obmedzovaní financií pre ťažobné firmy v USA. Od začiatku roka už banky znížili kreditné linky pre producentov približne o 10 percent. Bez financií nebudú ťažobné firmy rozširovať produkciu a skôr budú svoje aktíva rozpredávať,“ povedal ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC #ropná vojna