Na Google sa opäť chystá Brusel, tentoraz pre Android

Európska komisia sa chystá obviniť americkú internetovú spoločnosť Google, že v licenčných dohodách s výrobcami inteligentných telefónov zabezpečuje nepoctivú výhodu svojim vlastným aplikáciám pre operačný systém Android. Agentúre Reuters to v pondelok povedali zdroje oboznámené so situáciou.

19.04.2016 06:25
debata (4)

Európska komisia už vlani v apríli obvinila spoločnosť Google, že vo výsledkoch internetového vyhľadávania systematicky zvýhodňovala vlastný produkt umožňujúci porovnávanie nákupných ponúk. Komisia vtedy takisto oznámila nové vyšetrovanie firmy Google týkajúce sa jej operačného systému Android.

Európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v pondelok uviedla, že vyšetrovanie komisie sa teraz bude sústreďovať na zmluvy Googlu s výrobcami telefónov a mobilnými operátormi.

Komisia sa podľa Vestagerovej obáva, že Google by mohol obmedzovať prístup spotrebiteľov k novým aplikáciám tým, že vyžaduje od výrobcov a operátorov, aby do telefónov predinštalovali jeho aplikácie.

Google však takéto obavy odmieta. „Každý môže využívať Android s aplikáciami Google, alebo bez nich. Výrobcovia i operátori sa môžu rozhodnúť, ako Android používať, a konečné slovo pri výbere aplikácií majú spotrebitelia,“ uviedol hovorca firmy.

Android je dominantným operačným systémom pre inteligentné telefóny. Ak komisia uzná Google vinným zo zneužívania pozície na trhu, môže mu vymerať pokutu vo výške až 7,4 miliardy dolárov, teda desať percent jeho minuloročných tržieb, upozorňuje agentúra Reuters.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska komisia #android