Predsedníctvo: opravy ciest sú v polovici

Bratislavských vodičov aj naďalej trápia dopravné zápchy, ktoré spôsobuje rekonštrukcia 37 kilometrov ciest. Dobrou správou je, že rekonštrukčné práce idú podľa plánu, no trpezlivosť vodičov bude skúšaná ešte do júna.

21.04.2016 09:00
Bratislava, Trnavská cesta, oprava Foto: ,
Za tri mesiace ide v Bratislave na opravy ciest toľko, čo spolu za roky 2010 až 2014.
debata

Vodiči musia v týchto dňoch počítať so zdržaním najmä na radiálach vedúcich z a do mesta smerom od Trnavy. V lete ešte trpezlivosť vodičov preskúša oprava Mosta SNP.

Hlavné mesto dostáva nové cesty pri príležitosti predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Rozsiahlejšia rekonštrukcia si vypýta 11,5 milióna eur, z čoho väčšinu poskytne vláda. Opravy asfaltových povrchov však v Bratislave spôsobujú na niektorých úsekoch celodenné zdržania.

S rekonštrukčnými prácami sa začalo koncom februára tohto roku. Celkovo sa povrch ciest má vymeniť na 22 úsekoch. Od začiatku prác došlo k výmene asfaltu na uliciach Mlynské nivy, Dunajská, Palisády, Staromestská, Trnavská, Drotárska cesta, Jančova, Námestie slobody a Matúšova. Mesto navyše opravilo dlažbu na uliciach Mudroňova, Klobučnícka, Uršulínska, Mostová a na Námestí Ľudovíta Štúra a Námestí Eugena Suchoňa.

„Rekonštrukcie idú podľa plánu. Do konca mesiaca je ešte potrebné dokončiť v súčasnosti realizované opravy na Nábreží arm. generála L. Svobodu, Rožňavskej ulici a Štefánikovej,“ povedala Ivana Skokanová, hovorkyňa Bratislavy. Okrem ciest Bratislava opravuje aj chodníky a dlažby. V pondelok sa začalo s rekonštrukciou chodníka na Banskobystric­kej ulici.

„Ďalšie úseky sa budú potom opravovať v máji: Vajnorská, Cesta na Senec a Búdková, oprava dlažby na Hodžovom námestí a oprava zvodidiel na Pražskej ul. Všetky plánované opravy budú ukončené do konca júna,“ dodáva Skokanová.

Kombinácia ulíc Cesta na Senec, Rožňavská a Trnavská bude najdlhším súvislým zrekonštruovaným úsekom s celkovou dĺžkou 8,51 kilometra. Nový asfaltový povrch už v súčasnosti začína v križovatke Bajkalskej a Trnavskej ulice. Následne pokračuje až po Rožňavskú, ktorá sa v súčasnosti opravuje.

Vodiči na opravovaných úsekoch však zažívajú zdržania. Premávka je na štvorprúdových uliciach často presmerovaná len do dvoch jazdných pruhov, čo spôsobuje problémy najmä v ranných a poobedňajších špičkách. Niektorým vodičom sa tak cesta do práce predĺžila aj o 30 minút. Na najvyťaženejších úsekoch sa tvoria celodenné zápchy. Rekonštrukčné práce pritom z veľkej časti neprebiehajú v nočných hodinách alebo cez víkendy, keď je intenzita dopravy nižšia.

Vláda na zabezpečenie predsedníctva Slovenska v Rade EÚ vyčlenila 14 miliónov eur. Bratislavská mestská časť Staré Mesto dostane navyše jeden milión eur. Z vyčlenených peňazí pôjde na opravy ciest až osem miliónov eur. Ďalších 3,5 milióna vyčlení zo svojho rozpočtu samotná Bratislava. Celková cena sa teda vyšplhá na 11,5 milióna eur. Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala ide približne o rovnakú sumu, ktorá sa do opráv ciest investovala súhrnne v rokoch 2010 až 2014.

Bratislava opraví najmä radiály vedúce do mesta, prípadne úseky priamo v centre. Po opravených úsekoch by sa mali presúvať najmä významné návštevy počas predsedníctva SR v Rade EÚ. Obyvatelia Bratislavy, najmä jednotlivých sídlisk, sa v tomto prípade rozsiahlejšej opravy ciest nedočkajú. Výnimkou je Most SNP vedúci do Petržalky, ktorý čaká rekonštrukcia po 43 rokoch. V auguste tam dôjde k výmene asfaltu, oprave zvodidiel, chodníkov a náteru zábradlí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #cesty #predsedníctvo