Pokuty na diaľnici sa znížia plošne

Nižšie pokuty na diaľniciach za jazdu bez platnej známky by mali platiť pre všetkých. Menej peňazí teda zaplatia aj tí previnilci, ktorých systém od 1. februára už zaregistroval. Vyplýva to zo zmien, ktoré pripravuje ministerstvo dopravy na čele s novým ministrom Romanom Brecelym.

28.04.2016 16:00
narodna dialnicna spolocnost Foto: ,
Najprv bude za jazdu bez diaľničnej známky doručená jedna pokuta až potom ďalšia.
debata (34)

V rámci objektívnej zodpovednosti by výška pokuty mala klesnúť z 300 na 150 eur. Návrh novely zákona o diaľničnej známke už ministerstvo išlo predložiť do parlamentu, napokon si však zobralo ešte pár dní na doladenie zmien.

Rezortu dopravy sa zdá pokuta za jazdu po diaľnici bez kúpenia elektronickej diaľničnej známky vo výške 300 eur príliš vysoká. Podľa pripravovaného návrhu zákona by mala klesnúť na 150 eur. V rámci objektívnej zodpovednosti však platí, že pri uhradení pokuty do 15 dní stačí zaplatiť dve tretiny sankcie. To znamená, že za jazdu po diaľnici načierno by nezodpovední majitelia automobilov zaplatili len 100 eur.

Za odosielanie pokút zodpovedajú jednotlivé okresné úrady. Tie majú na odoslanie pokuty majiteľovi vozidla dva roky. Podľa zámerov ministerstva by však nová výška pokút mala platiť aj pre vozidlá, ktoré už automatický systém zachytil oprávnene. Prvé pokuty by teda mali začať chodiť až po nadobudnutí účinnosti novelizovaného zákona.

Pôvodne chcelo ministerstvo presadiť novelu v parlamente v skrátenom konaní, ktoré umožňuje prijatie zákona neberúc ohľad na štandardné lehoty legislatívneho konania. Zákon je tak možné prijať aj na jedinej schôdzi. Problémom však je fakt, že skrátené legislatívne konanie môže parlament pripustiť len v prípadoch ohrozenia základných ľudských práv a slobôd, ohrozenia bezpečnosti alebo hrozby značných hospodárskych škôd, ktoré by vznikli v prípade neschválenia zákona v skrátenom legislatívnom konaní. V tomto prípade však hrozbu vysokých pokút pre majiteľov áut nie je možné dosadiť ani pod jeden prípad.

Ak sa teda novela zákona dostane do parlamentu, bude musieť prejsť tradičným legislatívnym procesom. Podľa informácií Pravdy ministerstvo chce, aby nové pravidlá platili pre všetkých, a teda aj pre tých, ktorých už automatický systém kontroly na diaľniciach zachytil. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v prvých februárových dňoch ostrej prevádzky kontrolného systému zaznamenala na diaľniciach 6095 vozidiel bez novej elektronickej diaľničnej známky.

Ministerstvo chce novelou zákona vyriešiť aj viacnásobné pokuty, ktoré v extrémnych prípadoch môžu narásť do výšky niekoľkých tisíc eur. Sankcia sa totiž ukladá za každý deň používania diaľnice bez platnej známky bez toho, aby majiteľ o predchádzajúcej pokute vedel. Jedným z riešení je negenerovať ďalšie pokuty dovtedy, kým nebude majiteľovi vozidla doručená predchádzajúca pokuta. Ľudia, ktorí urobili chybu pri registrácii evidenčného čísla svojho auta, môžu teraz nevedomky jazdiť po diaľnici celé mesiace bez toho, aby systém ich auto považoval za vozidlo so známkou.

Systém automatickej kontroly automobilov pozostáva zo 114 statických kamier rozmiestnených po diaľniciach a rýchlostných cestách. Nový šéf diaľničiarov Róbert Auxt priznal, že systém nefunguje tak, akoby mal. Dôvodom k nesprávnej funkčnosti systému je jeho nedokonalá filtrácia zachytených evidenčných čísel automobilov. Do zoznamu automobilov, ktorých majitelia by mali dostať pokutu, sa dostávajú aj vozidlá, ktoré už známku zaplatenú mali alebo napríklad automobily ministerstva vnútra, ktoré môžu diaľnice využívať bez diaľničnej známky. Elektronické diaľničné známky zaviedla NDS na Slovensku od januára tohto roku. Ceny za používanie diaľnic ostali nezmenené. Ročná známka stojí 50 eur. Bývalý minister dopravy Ján Počiatek však na základe predajnosti počas prvých mesiacov roka 2016 uviedol, že predaj elektronických známok je vyšší zhruba o 30 percent.

Vodiči majú možnosť kúpiť si elektronickú diaľničnú známku prostredníctvom internetu alebo mobilnej aplikácie. Známky sú dostupné aj na vybraných čerpacích staniciach. Na registráciu je nutné do systému zadať evidenčné číslo auta a krajinu registrácie vozidla. V prípade, že sa majiteľ auta pri registrácii pomýli v evidenčnom čísle vozidla, chybu môže opraviť jedine v prípade, že známku kupoval na pumpe, aj to len do 15 minút. V ostatných prípadoch nie je možné nesprávne číslo zmeniť. Jedinou možnosťou je teraz kúpa druhej známky.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #elektronické diaľničné známky #ministerstvo dopravy