Šéf Volkswagenu čaká tento rok napriek kríze solídny rast

Volkswagen má šancu vykázať v tomto roku solídny rast prevádzkového zisku, hoci sa potýka s emisným škandálom. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii generálny riaditeľ automobilky Matthias Müller. Súčasne sa znovu za aféru ospravedlnil.

28.04.2016 12:55
debata (1)

Jednotlivé značky automobilky v rámci celej skupiny teraz pracujú na znižovaní nákladov. „Vieme, že rok 2016 bude ďalším veľmi náročným rokom pre skupinu Volkswagen,“ povedal Müller a dodal, že firma robí pozvoľné pokroky v objasňovaní emisného škandálu. Oprava dotknutých vozidiel bude podľa neho najdôležitejšou úlohou firmy, kým nebude opravené posledné vozidlo.

Müller tiež oznámil, že Volkswagen predstaví nový elektrický automobil a zriadi novú firmu zameranú na operácie, ako je zdieľanie áut. Elektrické autá sa majú stať novým charakteristickým znakom Volkswagenu a do roku 2020 chce automobilka 20 nových modelov.

Automobilka tiež oznámila, že vyplatí 12 súčasným a bývalým členom správnej rady 63,24 milióna eur za rok 2015, kedy vykázala rekordnú stratu. Firma zrušila časť bonusov, doplatí ich však neskôr v prípade, že budú splnené určité kritériá výkonu, vrátane oživenia cien akcií, napísala agentúra Reuters.

Volkswagen už minulý týždeň uviedol, že vykázal kvôli nákladom spojeným s emisným škandálom rekordnú celoročnú stratu 1,6 miliardy eur. V roku 2014 pritom zarobil takmer 11 miliárd eur. Náklady súvisiace s emisným škandálom vlani Volkswagen pripravili o zhruba 16,2 miliardy eur. Odbyt automobilov z koncernu Volkswagen vlani klesol o dve percentá na zhruba desať miliónov vozidiel. Celkové tržby spoločnosti však stúpli o viac ako päť percent na 213,3 miliardy eur.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že softvér inštaloval po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut.

Koncern Volkswagen vlastní 12 značiek. Patria medzi ne značky osobných áut Volkswagen (VW), Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladných MAN, Scania a úžitkové autá Volkswagen a motocykle Ducati.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen