Slovenská pošta bude voziť balíky aj elektromobilmi

Slovenská pošta rozšírila svoj vozidlový park o štyri elektromobily. Tri dodávky čisto na elektrický pohon bude využívať v rajónoch interných balíkových doručovateľov v Bratislave a jednu v Banskej Bystrici.

28.04.2016 14:00
debata (3)

Elektromobily sú financované formou operatívneho leasingu. Tieto dopravné prostriedky šetria životné prostredie zníženými emisiami oxidu uhličitého, oxidov dusíka i tuhých častíc. Prevádzka motorových vozidiel na elektrický pohon šetrí nielen prírodu, ale aj finančné prostriedky na pohonné hmoty a servisné náklady sú takisto minimálne.

„V súčasnosti okrem elektromobilov prevádzkujeme aj elektromotocykle, ktoré využívajú doručovatelia na niektorých rajónoch. V budúcnosti nevylučujeme používanie vozidiel s pohonom zemného plynu,“ hovorkyňa spoločnosti Iveta Dorčáková.

Skúsenosti s elektromobilitou má už viacero poštových národných operátorov, ktorí využívajú rôzne kategórie elektromobilov a významný nárast využitia ekologických pohonov vozidiel deklarujú aj do budúcna. Aj Slovenská pošta sa tak pripojila k iniciatíve členských štátov Európskej únie, ktorej cieľom je podstatné zníženie emisií oxidu uhličitého.

„Využívanie ekologických alternatív pri rozvoji vozidlového parku Slovenskej pošty je deklarovaním plnenia spoločenských záväzkov k znižovaniu negatívnych vplyvov dopravy na životné prostredie a je v súlade s environmentálnou politikou Európskej únie,“ uviedol v tejto súvislosti generálny riaditeľ spoločnosti Róbert Gálik. Zníženie emisií oxidu uhličitého do roku 2030 o minimálne 20 percent je jedným z globálnych cieľov, ku ktorému sa zaviazali členské štáty únie v takzvanej Bielej knihe o európskej dopravnej politike.

Slovenská pošta vznikla 1. januára 1993 a na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu sa pretransformovala 1. októbra 2004. Spoločnosť má základné imanie 214,3 mil. eur, jej akcie spravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť zamestnávala koncom minulého roka 13 570 pracovníkov v prepočítanom počte na plný pracovný úväzok. Rok 2015 spoločnosť uzavrela s predbežným ziskom 3 milióny eur pred zdanením.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta