Ropa Brent sa vyšplhala vysoko nad 47 eur za barel

Svetové ceny ropy sa po vzostupe na nové tohtoročné maximá ustálili. Cenám k rastu pomohol klesajúci dolár. Ropa smeruje k najsilnejšiemu mesačnému rastu za posledný rok, za apríl zatiaľ ceny získavajú takmer 20 percent. Z februárových maxím oživila už o zhruba 75 percent.

28.04.2016 19:32
debata (13)

Severomorská ropa Brent okolo 16:50 SELČ spevnila o zhruba 36 centov, teda 0,7 percenta, na 47,54 dolára za barel. Predtým sa vyhupla až na 47,73 USD, najvyššiu úroveň od začiatku roka. Americká ľahká ropa WTI posilnila o zhruba 15 centov, teda 0,3 percenta, na 45,48 USD. Predtým sa vyhupla až na doterajšie tohtoročné maximum 45,71 USD.

Ropu z miním tento rok najprv vytiahli nádeje na dohodu najväčších vývozcov na zmrazení ťažby. Producentské krajiny sa síce pred necelými dvomi týždňami na ničom nedohodli, ropa však po krátkom zakolísaní pokračovala v raste.

Podporuje ju rastúce presvedčenie, že v tomto roku by mal globálny trh s ropou obnoviť rovnováhu a ukončiť doterajšiu výraznú prevahu ponuky. Mnoho analytikov sa domnieva, že previs ponuky na trhu sa bude od tohtoročného druhého polroka do polovice budúceho roka zmierňovať.

Kurz dolára vo štvrtok štvrtý deň za sebou oslaboval a ku košu šiestich popredných svetovým mien sa dostal na najnižšiu hodnotu za dva týždne. Klesajúci dolár zlacňuje nákupy komodít investorom v iných menách.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa